Кримські татари можуть піти з влад Криму через кадрову політику Януковича

Середа, 23 червня 2010, 09:11

Усі кримські татари можуть покинути структури влади в Криму, якщо таке рішення ухвалить позачерговий Курултай - загальнонаціональний з'їзд кримськотатарського народу.

За словами лідера Меджлісу Мустафи Джемілєва, це може стати відповіддю на нову кадрову політику кримської і центральної влади із витіснення висуванців цього представницького органу кримських татар із керівних посад в автономії.

В інтерв'ю Радіо "Свобода" Джемілєв сказав, що надзвичайний Курултай точно буде скликаний, якщо президент Віктор Янукович звільнить нинішнього бахчисарайського керівника Ільмі Умерова.

Лідер Меджлісу каже, що радикалізація настроїв кримських татар у цій ситуації невідворотна.

"Призвести все це може до нехороших наслідків. До відчуження кримських татар, до зростання негативного ставлення не тільки до влади, але й на побутовому рівні і до України як до расистської держави, яка ігнорує права цілого народу. Власне, такі розмови точаться серед людей і навіть в пресі вже пройшли подібні публікації", - застерігає Джемілєв.

Радіо "Свобода" зазначає, що у кримській пресі з'явилася інформація про можливе звільнення голови Бахчисарайської райдержадміністрації Ільмі Умерова. Його можливим наступником називають голову Генічеської райради Херсонської області, "регіонала" Сейтумера Німетуллаєва.

Водночас, керівник парламенту автономії Володимир Константинов заявив днями журналістам, що існує ймовірність звільнення висуванців фракції "Рух-Курултай" із урядових посад.

"Їм пропонували увійти до коаліції, але з питань російської мови, відносин із Росією вони з нами не згодні, не згідні і з програмою Януковича. Тому як ми їх можемо залишити в уряді?", - заявив кримський спікер.

Минулого тижня був звільнений голова Кіровської райдержадміністрації Кадир Османов. Новим керівником району, де кримські татари складають понад 30% населення, був призначений "регіонал" Олег Гордєєв.

Після цього депутати Кіровської райради з фракції "Рух-Курултай" провели збори, на яких ухвалили звернення до Меджлісу з проханням підтримати їхню ініціативу про складання депутатами всіх рівнів із-поміж кримських татар своїх повноважень, а регіональний Кіровський меджліс закликав до скликання надзвичайного засідання Курултаю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...