Екс-голова Держрезерву про велике розкрадання: Таких запасів не було

Вівторок, 29 червня 2010, 08:38

Екс-керівник Держрезерву, депутат БЮТ Михайло Поживанов вважає нереальним розкрадання 7 мільярдів гривень в Держрезерві, бо стільки й не було.

Про це він заявив в інтерв'ю "Бі-Бі-Сі", коментуючи заяву голови СБУ Валерія Хорошковського про те, що відкрито справу за фактом розкрадання близько 550 мільйонів гривень з держрезерву, "але загальна сума розкрадання - більше 7,5 мільярдів гривень".

"На мій погляд, це нереально, на таку суму й запасів не було. Але це все залежить по яким цінам рахувати, по якій якості рахувати деякі речі, - це дуже специфічна система державно-матеріального резерву", - сказав Поживанов.

"Кожен може казати все, що завгодно. Я можу сказати, що план реалізації на 2008 рік, коли я там (у Держрезерві) працював, складав по бюджету 870 мільйонів гривень. При мені жодна матеріальна цінність не виводилася з номенклатури державного резерву, запас матеріальних цінностей не знижувався", - запевнив він.

Поживанов також наголосив, що якщо щось і розкрадалося - то вже після нього:

"Я можу сказати, що до грудня 2008 року такого не було. А що було після я не знаю, і жодної відповідальності не несу. Це треба дивитися. Я знаю, що коли мене звільнили, то подібних речей не було. Перед моїм звільненням була перевірка КРУ, рахункової палати, і вони якраз закінчили листопад - початок грудня місяця, і все було на місці. А що відбувалося потім протягом півтора року, то як я можу це коментувати?"

Водночас, Поживанов припустив, що протягом 2009 року могла бути змінена система зберігання, і замість того, щоб зберігати товаро-матеріальні цінності в системі підприємств держрезерву, вони зберігалися у товаровиробників.

БЮТівець вважає, що заява голови СБУ щодо розкрадань бюджетних коштів скоріше спрямована на те, щоб перелякати людей:

"Я думаю, що це велике бажання перелякати громадськість. Бо після того, як був створений новий уряд, я мав довготривалу розмову з віце-прем'єром Клюєвим Андрієм Петровичем. Я йому розповів про те, що я знав по системі, бо там є деякі речі під грифом "цілком таємно". Потім на цю посаду планувався Юрій Соломатін, я мав і з ним розмову. Потім чомусь був призначений Микола Злочевський, але з ним я не зустрічався. А перевірки, то там кожні півроку проводять перевірки, і за кожні півроку дуже легко перевіряється".

Поживанов також зазначив: "Починаючи з грудня 2008 року на всіх посадах держрезерву працювали представники Блоку Володимира Литвина. І це була умова чому мене звільняли у 2008 році. І тому я думаю, що, можливо, це (заяви Хорошковського) певний тиск, щоб пан Литвин поводив себе як потрібно, мені так здається".

Як відомо, раніше голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський заявив, що державний резерв "фактично розкрадений повністю" і "виявлено розкрадання та нецільове використання фондів держрезерву на суму майже 7 мільярдів гривень".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування