Румунія повально роздає українцям свої паспорти

Вівторок, 29 червня 2010, 11:05
 

Румунія уже видала близько 50 тисяч паспортів українським громадянам.

Про це у вівторок пише газета "Сегодня" з посиланням на депутата Геннадія Москаля.

Ще з кінця 90-х місцева влада Чернівців б'є на сполох з приводу того, що українські громадяни в області масово одержують румунські паспорти.

"А після хвилювань у Молдові, коли офіційний Кишинів обвинуватив у них Румунію, Бухарест ще більш спростив процедуру видачі паспортів на територіях, відібраних у Румунії в 1940-му", - розповів Москаль.

"Для цього створена спеціальна комісія при Мін'юсті, якій, по суті, потрібен лише один документ - свідоцтво про народження когось із предків на території Румунії до 1940 року. Не потрібно навіть знання румунської мови", - зазначив він.

Офіційно румунськими громадянами стали 3,5 тисячі буковинців, за неофіційними даними - уже 50 тисяч осіб, пише газета.

При цьому більшість з їхніх власників українські паспорти не здавали, що є порушенням українськийх законів.

"А навіщо? Вони ж роблять це не з великої любові до Румунії, а тому, що це фактично паспорт громадянина Євросоюзу", - пояснив Москаль.

"І потім, відповідальності немає! Ну, знайдуть румунський паспорт - і що? Звільнять з держслужби або не дадуть бути депутатом. А якщо я вантажник або торговець, яка мені різниця?!" - сказав він.

У Румунії офіційно заперечують намір возз'єднати території. "Румунія як держава ніколи не порушувала це питання про об'єднання колишніх румунський територій", - говорить сенатор від партії "Велика Румунія" Иліє Ілашку.

Однак у програмах усіх парламентських партій написано про це об'єднання.

Геополітичний проект Великої Румунії містить у собі, крім території нинішньої Румунії, Молдову, деякі угорські, сербські землі, а також українські - Північну Буковину і частину Одеської області".

В Україні реальної загрози з боку румунських реваншистів на офіційному рівні не бачать.

"Загрози територіальній цілісності України немає", - упевнений нардеп-дипломат з Партії Регіонів Леонід Кожара.

"Румунські паспорти - це неприємний момент для України, але не більше. У довгостроковій перспективі це взагалі не проблема, тому що рано або пізно у всіх українців, як і в іншої Європи, буде єдиний паспорт ЄС", - сказав він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування