Екс-глава СБУ: українська контррозвідка може захистити росіян

Середа, 9 червня 2010, 22:51
Українське законодавство забороняє оперативно-розшукову діяльність іноземних спецслужб на території України.

Про це заявив екс-глава СБУ Валентин Наливайченко в ефірі 5 каналу.

"Нашим законодавством заборонена оперативно-розшукова діяльність для іноземних спецслужб, або в принципі для іноземців на нашій території. Виключно наші правоохоронні органи мають на це право", - сказав він.

Як відомо, 19 травня цього року голови Служби безпеки України й Федеральної служби безпеки Росії підписали угоду про співпрацю, яка включає повернення співробітників ФСБ РФ до Севастополя.

"Є чіткий конфлікт в тому, що українська спецслужба - контррозвідка - має всі повноваження, сили та засоби захищати громадян, власних та іноземних, якщо вони потребують цього, на військовій базі Чорноморського флоту РФ від будь-яких загроз", - заявив Наливайченко.

"В законодавстві передбачений нагляд Генпрокуратури за всією оперативно-розшуковою діяльністю на території України. Якщо допускаємо ФСБ, треба тепер прокуратуру РФ допускати, оскільки вони будуть здійснювати діяльність", - зазначив екс-глава СБУ.

"Це безкінечний процес. Потім що, суди? Після судів - тюрми?", - наголосив він.

Крім того, коментуючи проект нової редакції закону про мирні зібрання якою ускладнюється процедура подачі заявки на проведення мітингу, Наливайченко заявив: "Ті, хто ці рішення пропонують, мріють про поліцейську державу. Ті, хто ці рішення пропонують, взагалі не читали декларацію прав і свобод людини".

"Це протиричить логіці правової держави. Захищати треба громадянина, а не навпаки його переслідувати. Ті, кому це дуже подобається, скажімо, на вулицях Петербурга, мають усвідомити, що там виходять все більше людей...протестуючи проти таких підходів", - зазначив він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування