Боротьба за геройське звання Бандери продовжується

Четвер, 1 липня 2010, 16:23

Депутат НУНС Анатолій Матвієнко оскаржує рішення Донецького адмінсуду щодо визнання незаконним указу про присвоєння Степану Бандері звання Героя України.

Він подав касаційну скаргу на це рішення, яке називає політичним і неправовим, повідомляє прес-служба його партії "Собор".

"Я вважаю, що це судове рішення є політичним і неправовим. Спекуляції довкола ролі Степана Бандери - людини, що віддала життя за українську державність - в історії України не можуть не викликати відрази", - заявив Матвієнко.

Він відзначив, що судове рішення було ухвалено із грубим порушенням законодавства.

Необхідність перегляду рішення у касаційному порядку лідер УРП "Собор" обгрунтовує, зокрема, тим, що "Донецький суд, узявши справу до провадження, порушив вимоги ст. 19 Кодексу адміністративного судочинства".

"В ч. 3 цієї статті чітко й однозначно визначено: адміністративні справи з приводу оскарження нормативно-правових актів президента України вирішуються окружним адміністративним судом, територіальна підсудність якого поширюється на місто Київ", - нагадує Матвієнко.

"Отже, прийнявши до провадження позов громадянина Оленцевича щодо оскарження указу президента України, Донецький окружний адміністративний суд явно вийшов за межі наданих йому законом повноважень", - наголошує він.

Також "надуманою підставою" для скасування указу президента про присвоєння звання Герой України Бандері є відсутність у нього українського громадянства, переконаний Матвієнко.

"У ст. 3 закону "Про державні нагороди" визначено, що звання Герой України є державною нагородою, а відповідно до ст. 5 цього закону державними нагородами можуть бути нагороджені як громадяни України, так і особи без громадянства та іноземці, в тому числі посмертно", - заявив він.

Отже, наполягає депутат, "рішення Донецького апеляційного адміністративного суду у справі Бандери також є незаконним".

"Якщо суд може дозволити собі постановляти рішення, відверто нехтуючи вимогами закону - це є свідченням того, що в Україні немає правосуддя", - заявляє Матвієнко.

"Безвідносно до ставлення до особистості Степана Бандери, це завідомо неправосудне рішення повинно викликати обурення у кожного громадянина. Бо ж несправедливий суд означає відсутність реальної захищеності прав і свобод людини", - переконаний він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування