У Московському патріархаті Януковичу пропонують ліквідувати "розкольників"

П'ятниця, 23 липня 2010, 08:13

В Одеській єпархії Української православної церкви Московського патріархату пропонують керівництву держави ліквідувати Київський патріархат.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Для вирішення питання розколу в українській православній церкві прес-аташе Одеської єпархії отець Сергій запропонував "болгарський" сценарій.

За його словами, в Болгарії з розколом "покінчили швидко".

"Уряд ухвалив рішення, і буквально протягом тижня воно було втілене в життя. Розкол зник моментально, тому що це було штучне утворення. Так що якщо буде політична воля, якщо керівництво країни виявить політичну мудрість, то розкол зникне як дим. Може бути, не за тиждень як в Болгарії, але протягом місяця про нього забудуть як такий", - заявив отець Сергій.

Водночас, за словами прес-секретаря Предстоятеля УПЦ (МП) Георгія Коваленка, позиція Одеської єпархії не є офіційною позицією Української православної церкви.

Заяви отця Сергія він не чув, проте наголосив: якщо ця інформація не була щонайменше опублікована на офіційному сайті УПЦ (МП), її не можна вважати за позицію церкви.

"Якщо в Києві про це нічого не знають, тоді це не є офіційною позицією Української православної церкви. Наша позиція полягає в тому, що в Україні все повинно відбуватися згідно з Конституцією та законодавством", - наголосив він.

У Київському патріархаті запевняють, що слова отця Сергія втілити в реалії практично неможливо.

"Держава не піде на те, щоб у силовий спосіб ліквідовувати церкву, до якої належать мільйони віруючих, тисячі священиків по всій Україні. Тим більше, для таких кроків немає ніяких законних підстав", - сказав голова інформаційного управління УПЦ КП єпископ Євстратій.

Як відомо, 2004 року посткомуністична влада Болгарії за одну ніч силою конфіскувала в так званого "альтернативного патріархату" Болгарської православної церкви всі його храми й майно й віддала їх офіційно визнаній церкві.

Пізніше "альтернативний патріархат" справу в Європейському суді з прав людини, який визнав порушення права на свободу думки, сумління й релігії й закликав сторони конфлікту добровільно домовитися про повернення майна, і розкол у болгарському православ'ї триває далі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування