РОСІЯ ВІДМОВИЛА У В'ЇЗДІ УКРАЇНСЬКОМУ ПРАВОЗАХИСНИКУ

П'ятниця, 23 липня 2010, 15:17
 

Росія відмовила у в'їзді координатору програм Харківської правозахисної групи, колишньому в'язню сумління радянських таборів Василю Овсієнку.

Про це в п'ятницю повідомив Глава української Гельсінської спілки Євген Захаров.

"Опівночі з 22 на 23 липня в Брянську з потяга № 42, який ішов на Москву, російські прикордонники зняли і спровадили назад в Україну Василя Овсієнка, координатора програм Харківської правозахисної групи, колишнього в'язня сумління, який відсидів в радянських таборах та тюрмах 14 років", - повідомив Захаров.

"Його прізвище виявилося у списку осіб, яким заборонено в'їзд у Російську Федерацію", - додав він.

За словами правозахисника, Овсієнко їхав у село Кучино Пермської області, у Музей історії політичних репресій і тоталітаризму, який з 1995 року діє в приміщенні колонії особливого суворого режиму ВС-389/36.

"Там він перебував у 1981-87 рр., там загинув Василь Стус, там каралися Олекса Тихий, Юрій Литвин, Валерій Марченко, Левко Лук'яненко, Михайло Горинь, Іван Кандиба, Іван Сокульський, Іван Гель та інші українські правозахисники", - розповів Захаров.

Овсієнко є членом раду Музею і був запрошений на Міжнародний громадянський форум, мав намір взяти участь у дискусіях "Распад СССР. Плюсы и минусы", "Трагедия русской деревни", "Незавершенная история", "Какая нам нужна правозащита?", "Мир несвободы и культура". Віз для Музею книжки колишніх в'язнів Кучино, рушник, щоб пов'язати його на хресті, що стоїть на могилах в'язнів.

"Ймовірно, що російські спецслужби відстежують публікації українських правозахисників і знаходять у них небажані для путінської "демократії" речі, наприклад, у статті "Актуальні цитати". Про музей "Пермь-36" дивіться статтю Василя Овсієнка "Музей у Кучино - совість Росії", - зазначив Захаров.

Раніше російський президент Дмитро Медведєв відмовився від практики так званих чорних списків.

Перед цим Україна дозволила в'їзд на свою територію Костянтину Затуліну та Юрію Лужкову.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування