Литвин відправив Януковичу скарги на закон про місцеві вибори

Вівторок, 27 липня 2010, 08:29

Спікер Володимир Литвин направив президенту Віктору Януковичу висновок юридичного управління парламенту з критикою деяких норм закону про місцеві вибори.

Про це пише Комерсант-Україна, у розпорядженні якого знаходиться відповідний висновок Головного юридичного управління Верховної Ради.

"Разом з законом Володимир Литвин надіслав (Януковичу) і довідку юридичного управління", - повідомили джерела в адміністрації президента.

Документ містить низку критичних зауважень до ухваленого закону, а його стиль "витримано не в юридичному, а в політичному ключі".

Зокрема, юруправління Ради критикує одну з основних норм закону, згідно з якою 50% місць у радах будуть розподілені шляхом голосування за закриті виборчі списки.

"На наш погляд, такий законодавчий підхід не забезпечить рівності представництва територіальних громад в цих органах... До того ж ПАРЄ і ОБСЄ неодноразово звертали увагу на неприпустимість пропорційної виборчої системи з закритими партійними списками, що призводить до появи слабких партійних корпорацій у молодому українському суспільстві, що розвивається", - йдеться в документі.

У політичному ключі витримана і критика положення закону, згідно з яким сільські, селищні і міські голови, як і зараз, обираються за мажоритарною системою простою більшістю голосів.

"Використання такої системи в багатьох випадках призвело до конфліктів голів з відповідними місцевими радами", - стверджують у Головному юруправлінні парламенту.

Парламентські юристи піддали критиці і норму закону, що дозволяє кандидатам у депутати місцевих рад балотуватися виключно від місцевих партійних організацій.

"На наш погляд, це не відповідає Конституції, оскільки звужує гарантоване основним законом право громадянина бути обраним до органів місцевого самоврядування і ставить реалізацію цього права в залежність від рішень місцевих організацій партій", - йдеться у довідці.

Норма про те, що висуватися від партій в обов'язковому порядку повинні і кандидати в мери, на думку членів юруправління, також не відповідає основному закону, але вже з іншої причини.

"Оскільки відповідно до чинного закону допускається самовисування на посаду міського голови, положення ухваленого закону не відповідають вимогам ст. 22 Конституції, в якій говориться, що при ухваленні нових законів не допускається звуження існуючих прав і свобод", - йдеться в документі.

Газета зазначає, що більшість зауважень юристів ідентичні вимогам представників опозиції і навіть стилістично нагадують тональність їхніх виступів.

Зокрема, юруправління критикує норму закону, згідно з якою право висувати кандидатів мають лише місцеві організації партій, зареєстровані за рік до дня голосування:

"Такий підхід порушує принцип рівної участі у виборах політичних партій, зареєстрованих у визначеному законом порядку. Тільки виборці шляхом голосування мають право вирішувати, яка партія заслуговує на підтримку, а яка - ні".

Одним з останніх юристи Верховної Ради розкритикували положення закону, що передбачає одночасне проведення місцевих виборів і всеукраїнського референдуму.

У документі вказується, що це може "істотно ускладнити процес свідомого волевиявлення громадян і надзвичайно політизувати процес місцевих виборів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...