Табачник викинув ректора

П'ятниця, 30 липня 2010, 09:59
 

Міністр освіти і науки Дмитро Табачник звільнив ректора Донецького національного університету, академіка НАН України Володимира Шевченка.

Про це в п'ятницю повідомляє УНІАН з посиланням на самого Шевченка.

За його словами в четвер в Донецький національний університет несподівано прибув Табачник (журналістам про його приїзд до Донецька також ніхто не повідомив) і став вимагати від ректора написати заяву про звільнення за власним бажанням.

Однак, не одержавши позитивної відповіді від Шевченка, підписав наказ про його відставку.

"Міністр вимагав від мене, щоб я написав заяву про звільнення за власним бажанням, але я відмовився це робити", - сказав керівник вишу.

За словами Шевченка, Табачник зустрівся в університеті з деканами факультетів, з викладацьким складом, який задіяний зараз у роботі приймальної комісії, поспілкувався з представниками профспілки.

"Зараз більшість колективу університету у відпустках, однак працює приймальна комісія, декани факультетів і проректори, і профспілки студентські... Всі висловилися проти такого рішення. Міністр з ними зустрівся, але не відреагував на думку моїх колег, потім увійшов до мого кабінету і підписав наказ про мою відставку", - зазначив Шевченко.

У підписаному наказі мотивацією для зняття ректора з посади став факт закінчення терміну контракту.

Шевченко пояснив, що кожен ректор обирається на певний термін, і якщо навчальний заклад національний, то ректор обирається на 7 років, якщо ні - то на 5 років, потім оголошується конкурс, подаються документи на участь в цьому конкурсі, і після обрання на конкурсній основі відбувається призначення.

"У мене закінчився термін контракту 28 липня. Мене ні про що не попереджали, хоча я всі документи оформив вчасно для подальшого конкурсу. І конференція трудового колективу університету пройшла, і кадрова комісія міністерства пройшла, які мене знову рекомендували на цю посаду", - повідомив Шевченко.

"Ніхто мені більше нічого не говорив, і наступного ранку, 29 липня, несподівано приїжджає міністр і оголошує мені свій наказ", - додав він.

За словами ректора, за традицією, яка завжди існувала в Міністерстві освіти і науки, йому мають подовжити повноваження в.о. ректора до проведення конкурсу, який МОН повинен був оголосити і провести в вересні.

Колеги ректора по університету заявили, що налаштовані рішуче і опротестовуватимуть рішення міністра.

Співбесідники сказали, що ректору Шевченку неодноразово пропонували вступити до Партії регіонів, але він відмовлявся.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування