Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Глава Інституту національної пам'яті: Голодомор - це не етноцид

Середа, 11 серпня 2010, 11:43
Глава Інституту національної пам'яті Валерій Солдатенко заявив, що Голодомор не був етноцидом українського народу.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Ніхто, сидячи на троні, не приймав рішення про те, "як би мені заморити голодом українську націю", - зазначив Солдатенко.

"У нас, в сучасній Україні, на певному етапі становлення держави виникла спокуса сказати, що у нас погані сусіди, які нас взяли, покарали, голодом морили. Це твердження не підтверджено документально", - заявив він.

"Просто Україна - жертва, давайте поплачемо всі разом", - додав Солдатенко. За його словами, "Голодомор - це трагедія, результат злочинної діяльності Сталіна та його оточення: Молотова, Кагановича, Косіора, Чубаря".

"Перед нами не стоїть завдання виправдати злочинні методи колективізації та методи хлібозаготівель, які призвели до таких наслідків, але треба враховувати, в якому геополітичному положенні знаходилася країна в той час, які процеси неминуче вели до нової світової війни", - сказав Солдатенко.

Глава Інституту національної пам'яті також повідомив, що цього року заплановані заходи з нагоди річниці Голодомору, "в яких передбачається широка участь громадян країни, у тому числі державних діячів різних рангів аж до найвищого".

"Обійти тему голоду 1932-1933 років неможливо - настільки вона важлива, серйозна, і до неї треба ставитися трепетно. З іншого боку, не можна використовувати такі події для політичних маніпуляцій, які призводять до цієї істерії", - заявив він.

"В інтернеті після мого призначення в ІНП почали з'являтися такі відгуки, мовляв, все, кінець, ніхто тепер голодомором займатися не буде, прийшов той, хто закриє цю тему ... Я не розумію, на якій підставі робляться такі висновки?", - зазначив Солдатенко.

"Життя нам не дасть забути і "закрити" подібні події", - додав він.

Як відомо, Солдатенко був призначений керівником Інституту національної пам'яті в липні.

Він народився у Донецькій області. З 1976 до 1984 працював старшим науковим співробітником Інституту історії партії при ЦК Компартії України - філіалу Інституту марксизму-ленінізму при ЦК КПРС.

У 1984-1988 очолював кафедру історичного досвіду КПРС Київської вищої партійної школи. З 1988 до 1991 - завідувач відділом історико-політичних досліджень Інституту політичних досліджень ЦК Компартії України.

З 1992 був завідувач відділом етноісторичних досліджень Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. Кураса НАН України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування