Мінфін і Податкову усунули від підготовки Податкового кодексу?

Середа, 11 серпня 2010, 13:26

Міністерство фінансів і Державна податкова адміністрація де-факто усунені від підготовки остаточного варіанту проекту Податкового кодексу.

Таке рішення було ухвалене у вівторок на першому засіданні групи з підготовки Податкового кодексу, пише "Дзеркало тижня" з посиланням на інформоване джерело.

Нарада пройшла в кабінеті віце-прем'єра Бориса Колеснікова.

Співрозмовник підкреслив, що на цьому засіданні вперше були представлені й узагальнені різні варіанти документа, підготовлені низкою представників виконавчої та законодавчої влади.

Засідання, за словами джерела, носило ідеологічний характер.

На ньому були розглянуті варіант Податкового кодексу, оприлюднений раніше Мінфіном і ДПА, напрацювання віце-прем'єра з економічних питань Сергія Тігіпка, пропозиції групи Клюєва, Колеснікова та ради парламентської коаліції, частини кодексу, узгоджені з МВФ, і поправки депутатів, що входять до коаліції.

Крім того, всі ці пропозиції були вивчені на предмет відповідності Програмі економічних реформ президента Віктора Януковича.

За даними видання, на засіданні були присутні віце-прем'єри Клюєв, Колесніков, Тігіпко, голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський, лідер КПУ Петро Симоненко, уповноважений представник фракції Блоку Литвина, представник групи "Право вибору", депутат Давид Жванія, представники компанії Ernst&Young та Європейської бізнес асоціації.

Як уточнив співрозмовник, представників міністерства фінансів і Державної податкової адміністрації на цій зустрічі не було, оскільки їхня позиція відображена в оприлюдненому 3 серпня проекті Податкового кодексу.

Більше того, зазначив співрозмовник, учасники засідання зійшлися на думці, що дані відомства будуть звільнені від домінуючої ролі у підготовці остаточного варіанту документа.

"Їх роль у цьому питанні - не домінуюча, а довідково-консультативна, бо Мінфіну і ДПА наказано не створювати, а виконувати Податковий кодекс", - сказав співрозмовник.

Перед групою Клюєва поставлено завдання відпрацювати всі спірні і невирішені питання таким чином, щоб при внесенні урядом документа на розгляд Верховної Ради він був однозначно підтриманий коаліцією.

Співрозмовник уточнив, що проект Податкового кодексу буде представлений парламенту на початку осені і буде затверджений депутатами до ухвалення держбюджету на 2011 рік.

За його словами, "драконівська система адміністрування податків, що викликала стільки нарікань експертів, з тексту кодексу повністю вилучена".

Також можна однозначно говорити про те, що в проекті Податкового кодексу буде присутній податок на розкіш, в тому числі і на нерухомість.

"Однак він не буде поширюватися на власників радянських квартир і будинків, площа яких не перевищує 200 квадратних метрів", - додав співрозмовник.

Крім того, попередньо узгоджено питання про обкладення податком п'ятивідсоткових дивідендів на банківські вклади, однак не всіх, а тих, які перевищують 150 тисяч гривень.

Співрозмовник додав, що також практично узгоджений розмір податку на прибуток - він складе 19-20%.

Він також зазначив, що принципові моменти проекту Податкового кодексу в ході його підготовки обов'язково будуть проговорені з МВФ.

Наступного разу для обговорення проекту Податкового кодексу група збереться найближчої п'ятниці, 13 серпня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News