Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Праймеріз: для Тимошенко - інформпривід, для Тігіпка - "бізнес-пропозиція"?

Четвер, 12 серпня 2010, 08:28

Цього тижня має завершитися праймеріз - внутрішньопартійне проміжне голосування - у партії "Батьківщина", у вівторок цей процес почався в партії "Сильна Україна".

Новий для України механізм визначення рейтингу кандидатів на місцеві вибори 31 жовтня викликав поміркований скепсис в експертів, передає "Німецька хвиля".

Так, професор політології Олексій Гарань вважає, що те, наскільки ефективно прижилася американська традиція праймеріз в Україні, буде зрозуміло з перебігу місцевих виборів та діяльності нових лідерів після їхнього завершення.

Його здивував намір партії "Сильна Україна" дозволити участь у внутрішньопартійному голосуванні будь-яким особам. Наприклад, у США, де був винайдений праймеріз, голосують "люди, які  асоціюють себе з певною партією та слідкують за її розвитком".

Гарань не виключив, що український праймеріз є радше політрекламою, ніж виборами. Але зазначив, що для БЮТ внутрішньопартійне оновлення "є об'єктивно необхідним після поразки на президентських виборах".

Зі свого боку, поет і знавець політичних технологій Володимир Цибулько сказав, що праймеріз по-українськи має для провладних партій і вагомий прагматичний сенс.

"Витрачатися зараз на опозиціонерів ніхто із покупців мандатів не буде. Тому для Тимошенко ця ідея служить додатковим інформаційним приводом і не більше. А для Тігіпка - досить відвертою бізнес-пропозицією цілій низці місцевих еліт", - вважає він.

Раніше голова комітету виборців Олександр Черненко висловив сумнів у зацікавленості партій розвивати внутрішню конкуренцію. Більш ефективним способом демократизації виборів він вважає їхнє проведення за відкритими партійними списками.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування