У "Газпромі" не бачать причин для допитів їхніх топ-менеджерів у Україні

Четвер, 12 серпня 2010, 11:56

Процесуальних підстав для виклику голови "Газпрому" Олексія Міллера та його заступника Валерія Голубєва для дачі свідчень у СБУ немає.

Про це сказало високопоставлене джерело газети "Комерсант-Україна" в "Газпромі", коментуючи заяву адвоката екс-заступника голови Держмитниці України Анатолія Макаренка - Юрія Сухого.

Як відомо, адвокат просить Службу безпеки України викликати як свідків топ-менеджерів "Газпрому" - Міллера й Голубєва -  і допитати їх про обставини й умови складання договорів щодо газу РосУкрЕнерго.

"Жодних процесуальних підстав для виклику Олексія Міллера й Валерія Голубєва для дачі свідчень немає", - сказало високопоставлене джерело в "Газпромі".

За словами співрозмовника газети, для слідства не має значення, хто був ініціатором права переуступки боргу.

"Ми вели тривалі переговори з НАК, розглянули мільйон схем і підписали законні угоди. А якщо українські чиновники незаконно розмитнили цей газ, ми не несемо за це жодної відповідальності", - сказав він.

За словами джерела, Міллер як глава "Газпрому" досі не виступав свідком у судах при розгляді господарських і кримінальних справ.

Джерело в Мінпаливенерго підтвердило, що зараз викликати Міллера й Голубєва "не має сенсу". "У СБУ й так достатньо підстав, щоб залучити всіх трьох до кримінальної відповідальності й без свідчень менеджерів "Газпрому", - вважає цей співрозмовник.

Залучати менеджерів "Газпрому" як свідків, на його думку, доцільно в процесі розгляду законності повернення 12 млрд кубометрів газу РУЕ.

Рішення про повернення було прийняте Стокгольмським арбітражним судом, куди РУЕ звернулася з позовом до "Нафтогазу". У серпні воно має бути затверджене або опротестоване арбітражним судом України.

Тим часом, у СБУ поки не говорять, чи будуть викликати Міллера й Голубєва на допит. У прес-службі "Газпрому" від коментарів також відмовилися.

Як відомо, 8 червня СБУ порушила кримінальну справу за фактом розтрати службовцями НАК "Нафтогаз України" транзитного газу, що належав РУЕ ("Газпром" володіє 50% акцій, Дмитро Фірташ - 45%, Іван Фурсін - 5%).

Макаренко, зокрема, звинувачують у незаконному розмитненні навесні 2009 року 11 млрд кубометрів газу, що належав РУЕ (ч. 2 ст. 367 КК - "службова недбалість, що спричинила важкі наслідки").

Його адвокат Сухий поширив заяву, у якій повідомляється, що ініціатором переуступки "Газпромом" "Нафтогазу" права вимоги боргу від РУЕ й складання договорів купівлі-продажу газу був "Газпром" в особі Голубєва.

Адвокат посилається на публікацію в українській пресі тексту його листа #06-2188 від 10 жовтня 2008 року на ім'я першого заступника голови правління НАК Ігоря Діденка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування