Американці проїхалися по Януковичу за згортання демократії

Четвер, 12 серпня 2010, 19:18
Американські демократичні інститути критикують президента Віктора Януковича за згортання демократичних досягнень.

Про це пише Financial Times, повідомляє УНІАН.

Як зазначає видання, інститути, які представляють провідні політичні партії США, мають намір оприлюднити свою спільну заяву найближчим часом.

Зокрема, в заяві, підготовленій Міжнародним республіканським інститутом та Національним демократичним інститутом, яка потрапила у розпорядження часопису, йдеться про нещодавно ухвалений закон про вибори, який нечесним шляхом зменшує шанси опозиційних партій на місцевих виборах.

"Хоча ця заява є поки що найгострішою критикою діяльності Януковича міжнародними організаціями, їй передувала низка звинувачень з боку опозиційних партій та засобів інформації країни", - йдеться у публікації.

"Вони звинувачували проросійського лідера України та віддану йому коаліцію у наступі за кремлівським зразком на демократію та свободу слова з моменту їхнього приходу до влади", - зазначає видання.

Посилаючись на закон про місцеві вибори, автори заяви гостро критикують те, що він "обмежує виборчий потенціал" опозиційних партій, забороняючи виборчим блокам та партіям, зареєстрованим менше року тому, брати участь у виборах.

"Ці події можна охарактеризувати як зміну законодавчої бази для створення обмежень для конкуренції та...необґрунтованого порушення права громадян на законний вибір", - зазначають американські інститути.

Коаліцію в парламенті також критикують за ухвалення цих нових правил напередодні виборів "непрозорим шляхом, майже без публічного обговорення".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування