Андрухович поскаржився Європі на "цербера" СБУ і "поліцейський режим"

Понеділок, 16 серпня 2010, 09:56

Український письменник Юрій Андрухович зі сторінок впливової німецької газети просить Європу пильнувати наступ диктатури в Україні.

Про це йдеться на шпальтах видання "Франкфуртер Альгемайне Цайтунґ", повідомляє "Німецька хвиля".

В Україні стрілки годинника ніби рухаються назад: менше ніж за півроку після президентських виборів від демократичного прориву в країні не залишилося й сліду, вважає Андрухович.

"Сьогоднішня Україна є змістовним навчальним посібником на тему "неміцність демократії або як нас знову ведуть до диктатури", - пише він.

Як зазначає автор, сьогодні в Україні чутно реванш. "Людина, яка уособлює "образу 2004-го року", насолоджується помстою повною мірою, вважає письменник.

"Оскільки Віктор Янукович здобув у другому турі лише 49% голосів, усім "наївним" здавалося, що новий президент буде таким же нездатним на перевтілення думок у дії, як і його попередник. Однак з'ясувалося, що Конституція - не така вже й недоторканна, а головним елементом для реалізації рішень є кількість "своїх суддів" у Конституційному Суді", - пише Андрухович.

"Вже до середини березня новий президент несподівано накопичив у руках всю повноту влади і розгорнув країну на 180 градусів. Сьогодні він має парламентську більшість, необхідну для реалізації його указів та ігнорування думок", - продовжує автор.

"Колись існувала непогана країна, яка подавала надії і стукалася у двері Європи. Де вона поділася?", - запитує Андрухович.

Він зазначає, що дедалі частіше тепер в Україні можна почути про "профілактичні бесіди" з журналістами та громадськими діячами, про акуратні, поки що, спроби вербування і залякування, а також про укладання "списків лояльних".

"Хай там як, СБУ перетворюється на політичного цербера, а держава - на поліцейський режим. Ми повернулися у минуле, іноді виникає відчуття, що за вікном знову 1970-ті роки", заявляє відомий письменник.

І нічого нового в цьому немає, упевнений автор, наводячи за приклад "путінську Росію".

"Одне неясно: нащо Януковичу Європа? Навіщо всі ці ігри в інтеграцію з незмінними євробалачками?", - не розуміє Андрухович.

При цьому він звертається до європейців із закликом не спускати очей з України.

Насамкінець Андрухович сподівається: "Цього не може бути, щоб така анахронічна, успадкована від Сталіна система перемогла у довгій історичній перспективі". 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...