Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Портнов розповів про пригальмовані справи і вплив на фігурантів

П'ятниця, 20 серпня 2010, 14:29

Величезна кількість кримінальних справ навіть не потрапляють до суду, що дозволяє правоохоронцям маніпулювати людьми, які в них фігурують.

Про це заявив заступник глави адміністрації президента Андрій Портнов в інтерв'ю "Дзеркалу тижня", говорячи про нову схему розгляду кримінальних справ, яка буде запропонована в ході реформи кримінального судочинства.

"Можна з упевненістю стверджувати: кількість кримінальних справ, по яких не лише немає вироку суду, але взагалі немає справи в суді, дещо менша, ніж кількість дорослого населення в нашій державі", - заявив Портнов. 

"Це значить, що по так званих фактових кримінальних справах (порушених за фактом злочину) можна мати реальний вплив практично на будь-яку людину й поставити її в залежність від державної машини, конкретного чиновника-правоохоронця", - пояснив він.

При цьому Портнов спростував можливість скасувати в процесі реформи кримінального судочинства, у якій він бере активну участь, можливість порушення фактових справ.

"За новою європейською моделлю порушуються саме фактові справи. Однак фактових справ у тому вигляді, у якому вони існують у нас зараз, бути не повинно", - зазначив він.

"Повинна існувати певна таємна частина слідства. Але з того моменту, коли прокурор готовий пред'явити документи в суд, починається відлік розумного терміну, який не повинен перевищувати шести місяців", - підкреслив Портнов.

На його думку, з цього моменту адвокат і прокурор повинні отримати цілком однаковий доступ до доказової бази, однакове право на ознайомлення з матеріалами справи, ведення допитів, збору доказів, проведення експертиз тощо.

"Вони мають бути максимально зрівняні у правах, і це забезпечить реальну змагальність процесу. Це наріжне положення, базовий принцип, на який буде нанизуватися все інше", - заявив Портнов.

"Умовно кажучи, у процесі з'явиться два адвокати: один - на стороні захисту, другий - на стороні обвинувачення", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування