Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У коаліції не всі в захваті від ідей Януковича - експерт

Вівторок, 24 серпня 2010, 18:10
Якщо Партія регіонів на місцевих виборах підтвердить свій статус партії влади, це може посилити шанси проведення конституційної реформи.
   
Про це заявив директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Володимир Фесенко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Бажання і інтерес президента не просто змінити Конституцію, а підкоригувати Основний закон таким чином, щоб посилити свій вплив на систему державного управління - цілком виправдано і закономірно", - сказав він.

На думку Фесенка, є два можливі сценарії юридичної легалізації президентсько-парламентської системи.

"Перший сценарій - це скасування конституційної реформи 2004 року через Конституційний Суд", - сказав він.
 
При цьому Фесенко нагадав, що конституційна реформа вже 5 років діє, і по суті справи вже немає конституційного законопроекту №2222, а є нова редакція Конституції.

Тому, за його словами, просто так скасувати конституційну реформу означає створити "суперечливий юридичний прецедент, який може неоднозначно сприйматися не тільки в Україні, але і за кордоном".

Політолог припустив, що саме ця обставина підштовхнула до пошуку іншого сценарію конституційної реформи.

"Судячи з чуток, якихось витоків інформації, можливо, готується і інший сценарій конституційних змін - мова йде про класичну схему внесення змін до Основного закону", - сказав він.

"Цей сценарій теж цілком можливий, але його реалізація пов'язана з іншими проблемами. По-перше, потрібен певний час", - заявив експерт.

"Якщо конституційний законопроект буде проголосований вже восени в першому читанні, що в кращому випадку остаточне його прийняття буде можливо вже в наступному році - в лютому або в березні", - зазначив Фесенко.

"Може бути, знадобиться і проведення референдуму для затвердження змін до Конституції, якщо вони торкнуться 1, 3, 13 розділів Основного закону. Знову-таки - це час", - зазначив він.

Але, підкреслив Фесенко, "може бути, найголовніша проблема - чи буде 300 голосів для того, щоб підтримати президентські конституційні ініціативи". Він підкреслив, що навіть всередині коаліції "далеко не всі в захваті від повернення до президентсько-парламентської системи".

"Може бути, саме тому...будуть пропонувати продовження повноважень для Верховної Ради - для того, щоб мотивувати депутатів проголосувати за президентський законопроект", - зазначив політолог.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування