Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

БОЙКО ПРИДУМАВ, ЯК ВІДДАТИ ФІРТАШУ ГАЗ

П'ятниця, 27 серпня 2010, 09:28
Нафтогаз і РосУкрЕнерго погодили схему повернення 12,1 мільярдів кубометрів газу.

Про це повідомляє "Комерсант-Україна" з посиланням на високопоставлені джерела в РосУкрЕнерго, Газпромі та Мінпаливенерго.

"Суперечка між компаніями має бути розглянута у Вищому господарському суді, і в разі рішення на користь РосУкрЕнерго Нафтогаз протягом декількох днів спише газ на користь швейцарської компанії", - йдеться у публікації.

Однак потім НАК скористається правом вимоги від РосУкрЕнерго 1,7 мільярдів за договором переуступки боргу з Газпромом. РосУкрЕнерго поверне цю суму у вигляді газу з розрахунку поточної імпортної ціни $248,72 за тисячу кубометрів, тобто 6,8 мільярдів кубометрів.

5,2 мільярда кубометрів, що залишаються, вона повинна буде продати на внутрішньому ринку через "УкрГазЕнерго" (по 50% належить РосУкрЕнерго і Нафтогазу) з мінімальною націнкою. Завдяки цьому більша частина прибутку залишиться на рахунках РосУкрЕнерого.

"Таким чином баланс газу буде збережений, і Україна зможе пройти зиму без проблем", - зазначив співрозмовник в Мінпаливенерго.

Джерело в РосУкрЕнерго підтвердило газеті інформацію про схему взаєморозрахунків. А співрозмовник в "Газпромі" сказав, що вона була узгоджена попередньо, але документально поки не оформлена.

"Швидше за все ми будемо діяти таким чином, хоча ситуація може і змінитися", - сказав він.

Офіційно ситуацію в Мінпаливенерго, РосУкрЕнерго і "Газпромі" не коментують.

"Якщо схема буде реалізована в її нинішньому вигляді, акціонери РосУкрЕнерго - Газпром і Дмитро Фірташ - отримають від продажу газу $1,89 мільярда доходу, заявив начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн.

У той же час БЮТівець Олександр Гудима зазначив, що запропонована схема займе досить багато часу, і газ компанія може отримати тільки в IV кварталі.

"Якщо перерахунок буде проводитися за поточною ціною газу на ринку, то чим вища ціна, тим менше газу треба повертати. У IV кварталі ціна газу для України може скласти $290 за тисячу кубометрів", - сказав він.

"Це означає, що повернути доведеться тільки 5,8 мільярдів, а не 6,8 мільярдів кубометрів газу", - пояснив Гудима.

Як відомо, Шевченківський райсуд Києва своїм рішенням від 13 серпня визнав, що "Нафтогаз" порушив контракт і зобов'язаний повернути РосУкрЕнерго 12,1 мільярдів кубометрів газу до 1 вересня або в інший термін, погоджений сторонами.

Нафтогаз подав апеляцію на це рішення.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...