Європейці рекомендують Україні запросити на вибори спостерігачів

П'ятниця, 27 серпня 2010, 12:40
Якість проведення місцевих виборів відіб'ється на авторитеті України.

Про це заявив посол Німеччини в Україні Ханс-Юрген Хаймзет в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Важливо, щоб місцеві вибори в жовтні пройшли відповідно до демократичних стандартів. Це відіб'ється безпосередньо на авторитеті України", - відзначив він.

Коментуючи питання про закон про місцеві вибори Хаймзет заявив: "Цей закон, природно, обговорювався послами країн ЄС...І я вітаю той факт, що президент бачить необхідність у зміні закону в його нинішньому вигляді".

Також, за словами посла Німеччини, в інтересах України було б запросити на місцеві вибори спостерігачів від ОБСЄ, "хоча це і не прийнято".

Він також вважає, що українська Конституція вимагає "певних поправок".

"Головне, щоб реформи проводилися відповідно до Конституції і була створена ефективна система стримувань і противаг. Не можна допустити, щоб законодавча влада стала фактично частиною виконавчої", - сказав Хаймзет.

За словами посла, "важливо, щоб у новій Конституції збереглися права Верховної Ради, в тому числі по утвердженню державного бюджету". "Чи буде в результаті посилено роль президента чи прем'єр-міністра - це питання повинна вирішувати сама Україна", - додав він.

"Принципове питання - чи вдасться Україні звільнитися від стилю командного управління "зверху вниз" та надати суспільству та економіці можливість подальшого демократичного розвитку - поки залишається без відповіді", - сказав Хаймзет.

Відповідаючи на питання, чи вичерпаний чи інцидент з недопуском до України глави українського представництва Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланге, посол сказав: "Ланге після свого багатогодинного перебування в аеропорту вже кілька разів в'їжджав і виїжджав з України, гострої проблеми тут вже немає".

"Але цей інцидент викликав у деяких важливих політичних колах Німеччини підозри, що діяльність політичних фондів в Україні принципово небажана. Тому було б дуже добре, якби візит президента Януковича в Берлін розвіяв ці підозри і побоювання", - зазначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування