Контракт Нафтогазу і Фірташа загрожує безпеці України - експерти

Субота, 28 серпня 2010, 19:23
Підписаний у 2004 році контракт "Нафтогазу" і "РосУкрЕнерго" загрожує енергетичній безпеці України.

Про це в статті для "Дзеркала тижня" пишуть експерти центру "Номос" Михайло Гончар і Максим Алінов, аналізуючи документ, який є у розпорядженні редакції газети.

У публікації наголошується, що контракт про обсяги й умови закачування природного газу в підземні сховища, його зберігання, відбору та транспортування в 2005-2030 роках був укладений між "Нафтогазом" та РосУкрЕнерго 29 липня 2004.

Стокгольмський арбітражний суд у своєму рішенні від 8 червня 2010 визнав цю угоду дійсною і обов'язковою для сторін "на даний момент".

Експерти відзначають, що цей контракт не стикується з нещодавно прийнятим законом "Про основи функціонування ринку природного газу".

Відповідно до норм цього документу, всі суб'єкти ринку природного газу мають рівні права доступу до Єдиної газотранспортної системи України (до газових мереж і потужностей для зберігання природного газу).

При цьому встановлено, що одним із принципів ринку природного газу є чесність конкуренції між його учасниками в умовах рівних прав і можливостей.

"То невже "Нафтогаз" і Мінпаливенерго прагнуть до відкриття газового ринку для всіх суб'єктів на "справедливих і розумних" умовах контракту?", - запитують експерти.

"Адже збереження в силі контракту в його нинішньому вигляді і встановлення, наприклад, більш високих тарифів чи іншого режиму використання ПСГ для інших суб'єктів, ніж РосУкрЕнерго, буде порушенням рівних прав та можливостей", - йдеться у статті.

Експерти зазначають, що даний контракт може призвести до виникнення проблем для України в контексті її зобов'язань за Договором до Енергетичної хартії.
Також, згідно з контрактом "Нафтогаз" зобов'язаний надати РосУкрЕнерго послуги зі зберігання до 15 мільярдів кубометрів газу. Таким чином, зазначений контракт покриває практично 50% загальної потужності українських ПСГ і резервує їх за "РосУкрЕнерго".

З урахуванням наведених прикладів, наголошують експерти, можна стверджувати, що контракт становить загрозу енергетичній безпеці України.

А це, у свою чергу, є підставою для визнання українським судом рішення Стокгольмського арбітражу (в частині встановлення дійсності контракту) несумісним з публічним порядком України, йдеться в публікації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування