Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КВУ: зміни до виборчого законодавства - лише "фасадні"

Вівторок, 31 серпня 2010, 11:39

Комітет виборців України позитивно оцінює поправки до закону про місцеві вибори, втім називає їх лише "фасадними" змінами на догоду Заходу.

Про це заявив голова КВУ Олександр Черненко, передає "Німецька хвиля".

Як відомо, Верховна Рада на позачерговій сесії у понеділок, 30 серпня, змінила закон про місцеві вибори. Депутати дозволили брати участь у місцевих виборах партіям та їхнім осередкам, які були зареєстровані не тільки рік тому, а й раніше.

Також тепер збільшується склад територіальних виборчих комісій до 18 осіб та надається право подавати кандидатури для формування ТВК усім місцевим організаціям політичних партій, що зареєстровані в Україні. За це проголосували 264 депутати.

Черненко вважає, що ухвалюючи такі зміни, депутати мали лише політичні мотиви. Адже, за його словами, попри позитивні норми, передбачені у зміненому законі, представники коаліції так і не дозволили самовисуванцям брати участь у виборах на посаду міських голів - це залишається привілеєм партій.

На думку голови КВУ, нині змінити виборче законодавство представники коаліції забажали, щоб допустити на вибори більше учасників та "розмити" електорат опозиції, завести у місцеві ради лояльні до влади партії та показати  міжнародній спільноті, що в Україні є демократія і їх даремно критикують.

"Це скоріше півкроку у бік демократії. І то зумовлений не бажанням покращити вибори, а бажанням їх ускладнити для конкурентів правлячої партії", - каже Черненко.

Голова КВУ переконаний, що ухвалені зміни про збільшення складу територіальних виборчих комісій лише внесуть хаос у виборчий процес і ЦВК не встигне якісно перевірити всі данні та чесно провести жеребкування членів ТВК, а їх формуватимуть місцеві держадміністрації не відомо за яким принципом.

Натомість автор закону, депутат від партії регіонів Олександр Єфремов стверджує, що партії зможуть забезпечити належний контроль за висування своїх кандидатів у тервиборкоми.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
18:14
Цього року темп зростання міжнародної торгівлі має подвоїтися: хто буде основним рушієм
18:05
Франція звинуватила Росію у залякуванні після виклику свого посла
18:01
На Донеччині судитимуть жінку, яка на тиждень лишила трьох дітей без нагляду: молодший син згорів живцем
17:59
фотоНа Харківщині сапери випробовують машину механізованого розмінування 
17:58
Brave1 у 12 разів збільшить гранти на військові розробки: як працює головний техно-кластер української армії
17:53
Україну на інвестиційному саміті SelectUSA у США в червні представлятимуть 15 стартапів
17:36
Глава МЗС Італії проти використання зброї, яку надсилає країна, для ударів по РФ 
17:33
Тариф на електрику для населення може зрости вже цьогоріч – Держенергонагляд
17:30
Детінізація торгівлі: в Україні зростає кількість чеків та легального виторгу
17:14
відеоНа Одещині знищили морську міну
Усі новини...
Реклама: