Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Баррозу буде допікати Януковича свободою слова

П'ятниця, 10 вересня 2010, 19:21

Майбутній візит президента Віктора Януковича до Брюсселя свідчить про намір ЄС зміцнювати відносини з Україною.

Таку думку озвучила експерт Центру європейської політики Аманда Пол, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Той факт, що президент Єврокомісії Баррозу запросив президента Януковича сюди, а також те, що він буде зустрічатися з Германом Ван Ромпайем (президент Ради ЄС) говорить про те, що вони визнають важливість України як партнера", - зазначила вона.

Зустріч також буде свідчити про те, що вони "хочуть підтримувати сильні відносини з Україною і не хочуть занадто сильного зміцнення українських відносин з Москвою", вважає експерт.

У той же час Пол назвала ЄС таким, що "більше говорить і не так багато робить".

"Росіяни і говорять, і роблять. Вони приїжджають в Україну, я б сказала майже кожен день, чинячи тиск, роблячи все, що в їхніх силах. Тому що росіяни хочуть отримати те, що вони хочуть, за всяку ціну і будь-якими методами", - зазначила вона.

"З ЄС все займає багато часу. Правильне слово буде для нього "нерішучий", коли вони (керівництво ЄС) намагаються чогось досягти, якщо вони, дійсно, знають, чого вони хочуть досягти", - сказала експерт.

У зв'язку з цим експерт наголосила на важливості того, щоб Брюссель "продовжував протягувати свою руку Києву, демонстрував, що вони зацікавлені у всіх можливих шляхах і сферах співробітництва для поліпшення і зміцнення відносин з Україною".

"Для української сторони важливо, щоб вони продовжували проводити реформи, про які запитував ЄС, демонструючи свою відданість, у тому числі європейським цінностям, демократії, свободі і правам людини", - додала вона.

Пол припустила, що під час зустрічі Баррозу підніме питання свободи слова в Україні.

"Баррозу буде питати Януковича про претензії щодо свободи слова, це - стурбованість ЄС. Я впевнена, що Янукович запевнить, що все в порядку, і що свобода преси і демократія в Україні будуть, як це і було під час президента Ющенка, в прекрасній формі і не буде погіршень", - вважає європейський експерт. 

Продовжуючи дану тему, Пол також назвала трагедією можливу ситуацію, якщо "Україна почне повертатися в минуле".

"У цьому немає необхідності. Україна стала прикладом для всього регіону щодо демократії та свобод, і це повинно залишатися - вона повинна залишатися свого роду флагманом", - підкреслила вона.

Експерт також назвала майбутній візит Януковича "навчаннями з побудови надійних відносин між Україною та ЄС, демонстрацією продовження прогресу і сильних відносин".

"Я не думаю, що це - візит величезної важливості, але це символічно, що Янукович їде сюди на запрошення Баррозу, і буде звичайна зустріч, і вони будуть говорити про звичайні речі - про енергетику, візи, зону вільної торгівлі і так далі", - вважає Пол.

Характеризуючи минуле політичне півріччя, європейський експерт зазначила посилення відносин України з Росією, але це "не було втратою у відносинах з ЄС".

Пол також вважає, що в даний момент Україна не має шансів отримати перспективу членства в ЄС.

"Я також не бачу, що це відбудеться в найближчому майбутньому, тому що ЄС залишається дуже розділеним щодо майбутнього розширення", - сказала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування