Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Держмитниця взяла на мушку структури "5 каналу" безпідставно?

Понеділок, 13 вересня 2010, 10:42


Компанії "Експрес-інформ" та НБМ за статутом мають право займатися продажем зерна.

Про це сказав начальник управління торгівлі зерновою продукцією групи "Агропродінвест" (входить в "Укрпромінвест") Андрій Зайка газеті "Комерсант-Україна", коментуючи порушення кримінальних справ проти структур "5 каналу" за порушення митного законодавства при експорті пшениці.

У п'ятницю Державна митна служба повідомила про порушення 2 справ за фактом подачі недостовірних даних про клас зерна, що вивозиться, структурами Петра Порошенка - ТОВ "Телерадіокомпанія "Експрес-інформ" і "Телерадіокомпанія НБМ" ("5 канал"). При вивозі зерна на суму понад 23 млн. грн. компанії в одному випадку нібито завищили, а в іншому - занизили клас зерна, що вивозиться.

Заступник голови Держмитниці Сергій Сьомка уточнив, що компанії привернули увагу митниці, бо канал займався нетиповою для нього діяльністю.

Андрій Зайка сказав, що структури телеканалу експортували зерно, придбане в господарств "Укрпромінвесту" (також підконтрольний Порошенку).

За його словами, "Укрпромінвест" уже більше 2 років продає зерно закордонним покупцям, а компанії "Експрес-інформ" і НБМ, відповідно до статуту, мають право займатися таким видом діяльності, як продаж зерна.

Судно, на якому мало бути доставлене затримане Держмитницею зерно, простоює в порту з 2 вересня. "Покупець зерна, який замовив судно, щодня платить за його простій $4-5 тис. штрафу", - зазначив Зайка.

Довести відповідність класу зерна при експорті практично неможливо, каже Зайка.

"У порту пшениця зберігається "знеособленою". Її клас визначається при поставці зерна на портовий елеватор, а потім воно засипається в призначене для кожного класу сховище. Туди зсипається пшениця різних компаній, а потім, відповідно до митної декларації, вантажиться на судна", - сказав він.

Один із зернотрейдерів, який побажав залишитися неназваним, вважає, що надалі обвинувачення можуть бути пред'явлені кожному з зернотрейдерів: багато учасників ринку, укладаючи контракти, не вказували, який клас пшениці постачають замовнику.

"Вказуються тільки показники, наприклад вміст клейковини. У цьому випадку може бути невідповідність класу зерна й обсягу, що вивозиться, чим і користується Держмитниця", - розповів співрозмовник газети.

Раніше кримінальні справи за фактом подачі неправдивих даних про клас експортованого зерна були порушені у відношенні найбільших зернотрейдерів Toepfer International, "Серна" (структура Glencore International), "Віталмар Агро" і "Агроекстра".

Об'єднання "Українська зернова асоціація" заявляло на початку серпня про штучне блокування експорту зернових із України.

Сьомка 10 вересня заявив, що заяви зернотрейдерів про штучне створення перешкод для експорту не відповідають дійсності.

Він визнав, що зараз у портах перебувають 15 судів із зерном, експертиза якого триває. Держмитниця проводить експертизу з кінця липня для запобігання фактів подачі експортерами неправдивих даних про клас зерна, що вивозиться.

У Держмитниці упевнені, що завищуючи клас зерна, що вивозиться, учасники ринку прагнуть одержати більші суми відшкодування ПДВ, а занижуючи - "уникають повноти податків, щоб отримати надприбуток".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування