Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Представник вдови Гонгадзе не виключає, що справу ще треба дорозслідувати

Вівторок, 14 вересня 2010, 08:59


Представник вдови Георгія Гонгадзе Мирослави Валентина Теличенко не виключає, що потерпілі у справі проситимуть суд відправити справу на дорозслідування.

Про це вона сказала газеті "Комерсант-Україна", коментуючи повідомлення про завершення слідства у справі Олексія Пукача й висування йому обвинувачень у справі про вбивство Гонгадзе.

Потерпілими в справі Пукача проходять удова журналіста Георгія Гонгадзе Мирослава, його мати Леся Гонгадзе та Олексій Подольський. Ознайомлюватися з матеріалами справи разом із ними будуть їхні представники.

Усім їм уже спрямовані повідомлення про завершення слідчих дій і можливість приступити до вивчення матеріалів із 15 вересня.

"Через те, що обсяг матеріалів справи великий, для їх вивчення буде потрібно пара місяців, після чого ми зможемо зробити висновки про повноту слідства", - сказала Теличенко.

Представник Мирослави Гонгадзе також зазначила, що саме на підставі вивченого буде формулювати свою позицію для попереднього судового засідання.

"Якщо слідство проведено в повному обсязі, будемо слухати справу в суді. Якщо ж воно не було завершене, ми повинні будемо аргументувати свою позицію й просити суд відправити справу на дорозслідування. Але при цьому суду необхідно буде чітко сформулювати, що ще повинні зробити слідчі органи", - підкреслила Теличенко.

Після того як матеріали справи вивчать потерпілі, до ознайомлення з документами зможе приступити Пукач.

До передачі справи в суд, слідство повинно буде підготувати обвинувачувальний висновок.

Обвинувачення Пукачу сформульоване за трьома статтями Кримінального кодексу у двох редакціях: п. "и", "i" ст. 93 (редакція 1960 року; "умисне вбивство при обтяжуючих обставинах, вчинене на замовлення за попередньою змовою групою осіб чи організованою групою"; карається позбавленням волі строком до 15 років або довічно); ч. 3 ст. 166 (редакція 1960 року; "перевищення влади або службових повноважень, що призвело до тяжких наслідків"; карається позбавленням волі строком до 12 років) і ч. 2 ст. 365 (редакція 2001 року; "перевищення влади або службових повноважень, що супроводжувалося насильством"; карається позбавленням волі строком до 8 років).

Слідство встановило, що роль Пукача в організації вбивства Гонгадзе й викраденні Подільського була ключовою.

Журналістів підбирав під виглядом таксі автомобіль Hyundai Sonata, у якому перебували Пукач і співробітники МВС, і вивозив у лісопосадку за межами Києва. Подільському погрожували, що він сам собі копатиме могилу, з Гонгадзе ці погрози були реалізовані.

Душив ременем і першого, і другого сам Пукач. Він же організовував стеження за журналістами, а згодом і перепоховання тіла Гонгадзе.

Як пояснила Теличенко, ці два епізоди були об'єднані, щоб показати системність здійснення злочинів Пукачем. "Якщо не об'єднувати епізоди, суду не буде видно, що людина неодноразово коїла злочини, і його провина буде меншою", - пояснила вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування