Мельниченко: безперечних доказів проти Кучми й Литвина немає

Середа, 15 вересня 2010, 12:14

Екс-майор Держохорони Микола Мельниченко не свідчитиме в суді щодо обвинувачення у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе колишнього генерала міліції Олексія Пукача.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив у середу на прес-конференції в Києві.

"Ні, я не буду свідчити в суді, тому що суд не викличе мене в якості свідка давати свідчення... Я не маю відношення до Пукача, я не маю відношення до зовнішнього спостереження. Я маю відношення тільки до коментування злочинів Кучми і Литвина. А оскільки їм не пред'явлено обвинувачення, юридичних підстав викликати мене в якості свідка немає", - сказав Мельниченко.

При цьому він зауважив, що ні Кучма, ні Литвин, які фігурують у нібито зроблених ним записах, не будуть притягнуті до відповідальності, і їм не буде пред'явлено обвинувачення, оскільки 18 вересня спливає термін давності, щоб це зробити.

Крім того, Мельниченко зазначив, що для притягнення вказаних осіб як обвинувачуваних у причетності до вбивства Гонгадзе потрібні безперечні докази.

"Так, Пукач дав свідчення, які чітко вказують на Кучму і Литвина. Це правда... Але для того, щоб Кучма чи Литвин притягувались до відповідальності, потрібні безперечні докази їх вини. Окрім моїх записів, безперечних доказів немає", - сказав Мельниченко, зауваживши, що, на жаль, європейські експерти, які досліджували його записи на автентичність, не дали стовідсоткового підтвердження.

На переконання Мельниченка, якби цією процедурою займалася ФБР, яка є єдиною установою в світі, що має все необхідне обладнання, то тоді були б надані однозначні висновки записам, які б безапеляційно сприймалися у світі і українськими судами.

Втім, як зауважив Мельниченко, Генеральна прокуратура України свого часу не звернулася до ФБР.

У той же час Мельниченко зазначив, що під час судових засідань за обвинуваченням Пукача адвокати потерпілої сторони зможуть поставити питання щодо надання оцінки колишньому керівництву держави.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування