Бойко розповів, які нові аргументи пред'являть РУЕ

Четвер, 16 вересня 2010, 13:30


Додатковими аргументами на суді проти "РосУкрЕнерго" будуть фінансові нюанси угоди між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" 2009 року.

Про це заявив міністр палива й енергетики Юрій Бойко у четвер, 16 вересня, виступаючи перед тимчасовою слідчою комісією в справі про спірний газ РУЕ, повідомляє кореспондент "Дзеркала тижня".  

У 2009 році Україна за домовленістю з "Газпромом" придбала 11 млрд. кубометрів газу, закачаних "РосУкрЕнерго", за 1,7 млрд. дол.

Як зазначив міністр, тепер НАК, виходячи з рішення Стокгольмського арбітражу від 8 червня, висуне зустрічну вимогу - повернення "Нафтогазу" 1,7 млрд. доларів, заплачених свого часу за газ.

Водночас, голова ТСК Роман Зварич заявив, що має намір клопотати про надання членам комісії низки документів у даній справі.

За його словами, йдеться, зокрема, про оригінал рішення Стокгольмського арбітражу англійською мовою, а також 3 і 6 подань, підготовлених від імені "Нафтогазу" компанією White & Case Стокгольмському суду.

Бойко пообіцяв, що комісії будуть надані ці документи, якщо вони не визнані Службою безпеки України таємними у справі, в якій проходить екс-глава Державної митної служби Анатолій Макаренко.

Голова Мінпаливенерго також запевнив, що простого списання 12,1 мільярда кубометрів газу з балансу "Нафтогазу" на користь РУЕ в будь-якому разі не буде.

Раніше Бойко заявляв, що в української сторони є нові аргументи в суперечці з РУЕ за газ, які будуть використовувати в Апеляційному суді, - але не розкривав, які

Як відомо, 8 червня Стокгольмський арбітраж прийняв рішення у суперечці "Нафтогазу" й "РосУкрЕнерго" на користь останньої.

13 серпня Шевченківський райсуд Києва визнав, що НАК зобов'язана повернути РУЕ 12,1 млрд. кубометрів газу до 1 вересня або в інший термін, погоджений сторонами. 

"Трибунал (Стокгольма) ухвалив, що "Нафтогаз" порушив контракт 3/04, позбавивши "РосУкрЕнерго" доступу до 11 мільярдів кубометрів природного газу, які належать останньому", - говорилося в документі. Також там вказувалося, що "Нафтогаз" винен РУЕ 184 млн. доларів.

Таким чином, український суд повністю підтвердив вердикт міжнародного арбітражу, що було необхідно для виконання рішення в Україні.

"Нафтогаз України" оскаржує рішення Шевченківського райсуду.

"РосУкрЕнерго" було створено влітку 2004 року компаніями Centragas Holding AG (90% її належить Дмитру Фірташу, 10% - Івану Фурсіну) і ВАТ "Газпром" на паритетних засадах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:39
На Донеччині через російські обстріли загинули 4 людини 
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
Усі новини...