Українські військові в Косово займалися махінаціями з пальним?

Субота, 18 вересня 2010, 11:08
Військовослужбовці українського контингенту KFOR у 2006-2009 роках здійснювали махінації з постачаннями і продажем пального в Косово.

Про це пише газета "Дзеркало тижня".

Як зазначається у публікації, за даними слідства, проведеного головним управлінням військової служби правопорядку, наприклад, з грудня 2006 року по жовтень 2007 року з використанням підроблених офіційних документів було здійснено 42 поставки палива з Болгарії до Косово.

Вартість цих поставок склала 688 тисяч євро. З 12 травня по 30 червня 2008 - 82 поставки палива на суму 1986 тисяч євро, і 22 поставки - з січня по липень 2009 року на суму 286 тисяч євро.

Крім того, українські військові продавали сертифікати, що були заповнені для постачань палива, нібито необхідного для потреб українського контингенту, які давали право на безмитне ввезення палива.

За інформацією слідства,  за один такий документ  військові могли отримати  до 2000 євро.

Слідством встановлено, що українські миротворці оформили і надали офіційні документи KFOR приватній фірмі Lukoil Neftohim Bourgas, яка використовувала ці папери для незаконних операцій з паливом.

У розпорядженні видання також є копія листа, який 23 вересня 2009 командувач міжнародної місією KFOR генерал-лейтенант Маркус Бентлер направив заступнику начальника Генштабу Збройних Сил України генерал-лейтенанту Володимиру Можаровському.

У ньому командувач KFOR звинувачує українських військовослужбовців у спотворенні статистики з використання палива, використанні цивільних сховищ для незаконного зберігання палива і підробці митних сертифікатів.

За словами Бентлера, контрабандні цистерни з паливом супроводжували навіть представники української військової поліції.

"При цьому було виявлено контракт між українським контингентом і однією цивільною компанією, підписаний особисто командувачем українського контингенту. Контракт передбачав поставку протягом наступних 10 місяців ще 1,8 мільйонів літрів палива", - зазначав Бентлер.

За його попередніми оцінками, в результаті несплати митних зборів уряду Косово було завдано збитків на суму понад 2,75 мільйонів євро.

У розпорядженні міжнародної військової поліції KFOR знаходяться договори, підписані командиром українського контингенту і директором бази зберігання палива NT Standart Benz на незаконне зберігання палива.

За даними сайту Міноборони, командував українським контингентом KFOR в той період підполковник Володимир Веремчук.

Наразі, за інформацією газети, капітан першого рангу Володимир Веремчук обіймає посаду начальника відділу - заступника начальника розвідуправління командування Військово-морських сил. Службових стягнень не має.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування