Політики не змогли й на день відмовитися від авто, бо ще не натішились ними?

Четвер, 23 вересня 2010, 09:25


У європейський день без авта народні депутати України проігнорували заклик пересісти на велосипед, хоча дехто скористався громадським транспортом.

Так, віце-спікер Микола Томенко, який раніше виступав головним організатором екологічних акцій депутатів, відмовився від ідеї приїхати велосипедом на роботу через київські пагорби, на які йому важко заїхати.

Натомість у середу він скористався метро разом із соратником, депутатом від БЮТ Євгеном Сусловим.

Депутат від Партії регіонів, доктор економіки Олексій Плотніков вважає, що успіх днів без авта у Європі викликаний традицією та добробутом, який дозволяє пересічній європейській родині володіти не одним, а навіть кількома машинами, передає "Німецька хвиля".

А те, що в Україні майже жоден відомий політик не скористався "днем без авта" для своєї політичної реклами, Плотніков пояснив іншими традиціями, які теж пов'язані з рівнем добробуту.

"Для України, яка за 20 років незалежності лише останні 10 років має вільні можливості в плані автомобілізації, ще зберігається щастя від володіння цим. "Щастя" в лапках, звичайно. Тому в нас цей день і не є поширеним через те, що дуже пізно в Україні настали часи, коли можна вільно володіти та користуватися автомобілем", - заявив Плотніков.

Депутат сказав, що він би охоче підтримав ініціативу приїхати на роботу бодай цього дня на велосипеді, якби в Києві були відповідні велодоріжки, як у європейських містах.

Плотніков заявив, що на вихідних залюбки користується метро. І багато його колег використовують цей громадський транспорт також і в робочі дні, додав він - але відмовився назвати імена цих колег.

Комуністка Алла Александровська заявила, що вона їздить на роботу та з роботи громадським транспортом, а службове авто замовляє лише тоді, коли їй потрібно відвідати у справах кілька установ за один день.

Але їздити на велосипеді вона вважає за неможливе. І не лише через небезпеку доріг. "Як я можу їхати на роботу велосипедом, коли тоді мені потім десь треба буде перевдягатися. Я ж не можу ходити в джинсах чи в штанях Верховною Радою і бути весь свій робочий час в такому одязі", - заявила Александровська.

А депутат НУНС Тарас Стецьків пояснив непопулярність Дня без авта серед українських політиків тим, що в державі нема ані традиції велопересування, ані підтримки і культивації цього виду транспорту на державному рівні.

Стецьків каже, що пересісти на велосипед йому заважає, насамперед, щільний робочий графік: "Роботи так багато, що поки що я не можу собі дозволити їздити на велосипеді. Пересування на авті для мене - це життєва і політична необхідність".

"На велосипеді мене, можливо, й покажуть по телебаченню, але я зроблю втричі менше роботи, яку за мене ніхто більше не зробить", - заявив він.

Стецьків вважає, що велосипедний бум прийде в Україну тоді, "коли державну владу в Україні візьмуть люди з європейською ментальністю та європейською психологією".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News