Члени ЦВК попередили Януковича, що чесних виборів не буде

Четвер, 23 вересня 2010, 18:13
Є цілий ряд факторів, які роблять неможливим проведення місцевих виборів в Україні відповідно до міжнародних стандартів.

Про це президентові Віктору Януковичу у відкритому листі повідомили кілька членів Центральної виборчої комісії, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

Лист підписали заступник глави ЦВК Жанна Усенко-Чорна, а також члени комісії Ігор Жиденко, Валерій Шелудько і Юлія Швець.

У зверненні говориться, що формування тервиборчкомів пройшло з порушенням встановлених законом принципів рівності суб'єктів виборчого процесу та неупередженості органів держвлади, зокрема, щодо місцевих організацій партій.

"Голосуванням більшості членів ЦВК спотворена воля законодавця і встановлені непередбачені законом переваги для трьох політичних партій - Партії регіонів, Компартії і Народної партії - за рахунок обмеження інтересів інших 12 парламентських партій", - наголошується в повідомленні.

"Вагу права одних партій штучно зменшено в рази в порівнянні з іншими, і хоча законом це не встановлено, але критерієм більшість членів ЦВК обрали дуже суб'єктивний чинник - опозиційну або провладну орієнтацію партій", - зазначили члени ЦВК у листі до президента.

При цьому вони звернули увагу Януковича на те, що спотворення принципу паритетності при формуванні виборчих комісій на місцевих виборах-2010 спотворює їх колегіальну суть і створює загрозу і механізми зловживання повноваженнями.

Члени ЦВК зазначають, що демонстративним є кількісне співвідношення голів територіальних виборчих комісій, сформованих ЦВК.

"Якщо Народна партія отримала понад 15% посад голів комісій, Комуністична партія - більше 9%, ВО "Батьківщина"- більше 16%, то Партія регіонів отримала більше 32% таких посад, що в рази перевищує представництво будь-якої іншої партії", - йдеться у зверненні.

Крім того, члени ЦВК заявляють про "безпрецедентні факти" втручання органів влади у діяльність партій з метою блокування їх участі у виборах.

Мова йде про створення "двійників" Київської та Львівської обласних організацій ВО "Батьквіщіна".

На думку авторів листа, необхідно терміново відкоригувати законодавчі приписи з таких ключових питань, як організація роботи виборчкомів, оскарження їх рішень, дій та бездіяльності, встановлення результатів виборів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News