Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович просить в ООН гарантій безпеки

Четвер, 23 вересня 2010, 21:46
Україна закликає інші держави - члени ООН наслідувати її приклад у справі глобального ядерного роззброєння і нерозповсюдження.

Про це заявив президент Віктор Янукович виступаючи в четвер у Нью- Йорку на дебатах в рамках шістьдесят п'ятий сесії Генасамблеї ООН, повідомляє його прес-служба.

"Сьогодні існує також нагальна потреба в конкретних кроках заради зменшення ризиків, пов'язаних з розповсюдженням ядерних матеріалів та технологій. Закликаємо інші держави-члени ООН слідувати нашому прикладові у справі глобального ядерного роззброєння та нерозповсюдження", - заявив він.

Президент нагадав, що в 1994 році Україна першою в світі добровільно відмовилася від третього за потужністю ядерного арсеналу.

Янукович також нагадав, що у квітні поточного року на Вашингтонському саміті з питань ядерної безпеки Україна зробила наступний крок у цьому напрямку, оголосивши про рішення відмовитися від запасів високозбагаченого урану.

У зв'язку з цим він зазначив, що Україна розраховує також на неухильне виконання зобов'язань міжнародними партнерами щодо гарантій її безпеки.

"Перш за все, маю на увазі Будапештський меморандум 1994 року", - пояснив глава української держави.

"Україна наполягає: гарантії безпеки для держав, які відмовилися від своїх ядерних арсеналів, а також для країн, які не входять ні в які військові союзи, повинні бути відображені в юридично зобов'язуючого міжнародного документа. Це найкращий запобіжник від регіональних ядерних амбіцій", - заявив Янукович.

Також він зазначив, що Україна рішуче виступає за посилення миротворчого потенціалу ООН.

"Організація може більш повно використовувати потенціал наявних регіональних механізмів безпеки для зміцнення безпеки глобальної", - вважає Янукович.

Крім того, за словами президента, необхідно вибудовувати також механізми реагування на нові або видозмінені виклики міжнародному миру та його безпеці.

Янукович зазначив, що одним з таких викликів є морське піратство і збройні пограбування на морі. При цьому він підкреслив, що в боротьбі з піратством ключову роль має відігравати ООН.

"Україна має намір продовжити активну роботу по зміцненню безпеки міжнародного морського судноплавства і захисту соціальних прав моряків і закликає всіх до співпраці", - зазначив президент.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...