Україні продавали вакцини через підставні фірми?

Понеділок, 27 вересня 2010, 18:23
Фірма "Інтерфарм" при закупівлі вакцин працювала через підставну компанію.

Про це йдеться у позовній заяві "Укрвакцини" до цієї фірми, поданій до окружного суду у місті Портленд (штат Орегон, США), повідомляє "Голос Америки".

"Звинувачені створювали фальшиві контракти, з яких виходило, що компанія "Інтерфарм" закуповувала вакцини у виробника, фірми "Сенофі", через посередника - фірму "Олден груп", - йдеться у публікації.

Насправді, твердить позивач, в них є підстави вірити, що вакцини "Інтерфармом" закуповувалися безпосередньо в "Сенофі", а потім продавалися "Укрвакцині" за ціною, завищеною більше, ніж удвічі.

"Лише у 2008-му році "Укрвакцина" заплатила "Інтерфарму" майже 23 мільйони доларів за поставку п'яти вакцин - TetrAct-HIB, Trimovax, Pentaxim, Imovax Polio та Verorab", - зазначається у статті.

Згідно з українським законодавством, компанії-посередники, що працюють на ринку фармакології, не мають права продавати державним органам медикаменти за ціну, яка перевищує закупівельну більше, ніж на 10%.

"Працюючи через підставну компанію, стверджує позивач, "Інтерфарм" обходила це 10-відсоткове обмеження та "через штучно завищені ціни, "Укрвакцина" була змушена щороку зменшувати обсяг вакцин, які вона закуповувала", - зазначає видання.

Після отримання грошей від "Уквакцини", стверджують позивачі, гроші переводилися на рахунок компанії "Олден груп" в латвійському банку через три американських банки.

Крім того, згідно з позовною заявою, у своїх офіційних стосунках "Олден Груп" в якості власників наводить дві інші компанії - Worldwide Management Corporation, яка має штаб-квартиру в Белізі, та International United Holding Ag, що знаходиться на тихоокеанському острові Ніує.

Утім, зазначається в заяві, цього бути не може, оскільки у 2006 році Ніує, острів у Тихому Океані з населенням приблизно 1400 мешканців, через міжнародний тиск був змушений закрити офіційний реєстр компанії та, принаймні легально, жодна міжнародна компанія там зараз не працює.

"Позивач також підозрює, що прізвище її директора насправді є іншим, ніж те, що значиться в офіційних документах", - йдеться у публікації.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування