Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Студенти вийдуть на протест проти "комерціалізації освіти"

Понеділок, 11 жовтня 2010, 08:59


12 жовтня студенти, невдоволені постановою Кабміну про платні послуги у вищих навчальних закладах, планують вийти на всеукраїнську акцію протесту.

Як повідомляє незалежна студентська профспілка, акції з вимогами скасувати постанову, пройдуть у 13 містах.

Першими акцію протесту провели студенти Таврійського Національного університету в Сімферополі - на мітингу, що відбувся на вулицях міста, їх зібралося кілька сотень.

"Це ініціативна група студентів, всі ми - звичайні студенти. Ми тут, бо ми проти комерціалізації вищої освіти. Це порушує наші права, передбачені статтею 53-ю Конституції України", - розповіла "Бі-Бі-Сі" одна з учасниць протесту.

"Ми не хочемо віддавати гроші на вітер, аби вони йшли на якісь незрозумілі ресурси, про які нам не повідомляють. Ми не хочемо платити за пропущені пари незаслужено. Ми не хочемо, аби в нас розвивалася корупція", - наголосила вона.

Постанову, яка обурює студентів, Міністерство освіти затвердило наприкінці серпня. Зокрема, вона дозволяє керівництву вищих навчальних закладів на власний розсуд встановлювати плату за пропущені без вагомої причини заняття і їх відпрацювання.

Міністр освіти Дмитро Табачник після перших протестів заявив, що плата за прогули - це ознака цивілізованості.

"Це - предмет автономії університету. Це не встановлює Кабінет міністрів, не встановлює міністерство. Я думаю, що студенти будь-якого університету - якщо вони незадоволені - вони повинні уповноважити орган студентського самоврядування і зі своїм ректоратом відкорегувати це", - сказав він.

А на думку члена комітету Верховної Ради з освіти й науки Лесі Оробець, "в цій постанові бракує лише одного рядка - скільки коштує диплом так, щоб його оплатити одразу і не ходити на всі заняття".

"Ми стрімко наближаємося до Оксфорду. Але не за якістю освіти, а за її вартістю. Як на мене, то плата за відробітки, за пропущені лекції, за лабораторні роботи, за інші види активності вузу вже передбачена - як плата за навчання. І ось такі дрібні допрацювання - а насправді зовсім не дрібні для студентського гаманця - це заробітчанство, якому не місце у вузі", - вважає вона.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування