Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мельниченко про справу Гонгадзе: "Мене можуть грохнути, як Кравченка"

Понеділок, 11 жовтня 2010, 09:33

Микола Мельниченко боїться, що його життя перебуває під загрозою після рішення Генпрокуратури про поновлення слідства у справі про вбивство Георгія Гонгадзе.

"Кузьмін заявив, що буде розширене коло підозрюваних. Це добре", - зазначив він, пише газета "Сегодня".

"Але слова Литвина про те, що шантажувати його справою Гонгадзе - безперспективно, я особисто сприйняв як пряму загрозу своїй безпеці, і прошу посилити мою охорону", - повідомив екс-майор держохорони.

"Мене можуть грохнути, як того ж Кравченка, у мене вже був крововилив, і я хочу реального захисту бодігардів, принаймні, до закінчення суду над Пукачем", - заявив Мельнчиенко.

Між тим, "Сегодня" з'ясувала причини того, що заступник генпрокурора Ренат Кузьмін скасував постанову слідчого Олександра Харченка (уже звільненого) про відмову у порушенні кримінальної справи проти Леоніда Кучми, Володимира Литвина, Леоніда Деркача, Едуарда Фере.

Аргументи Кузьміна, викладені в підписаній ним постанові, такі.

Називаючи із замовників лише Кравченка, слідчий, по-перше, не досліджував до кінця мотивацію екс-міністра внутрішніх справ, якою той керувався, за словами Пукача, віддаючи наказ прибрати Гонгадзе.

По-друге, Харченко не перевірив у повному обсязі причетність або непричетність Кучми до вбивства журналіста, не дав правову оцінку діям екс-президента щодо журналіста Подольського, якого викрали до Гонгадзе, тільки залишили в живих.

По-третє, як написано в постанові, Харченко не перевірив досить глибоко всі можливі версії розправи над Гонгадзе, у тому числі про причетність до злочину іноземних спецслужб.

Водночас, у Генпрокуратурі вважають, що ці дії Кузьміна мають особисті тактичні обґрунтування: мовляв, він вирішив проявити себе в боротьбі за крісло генпрокурора, бо 3 листопада спливають повноваження Олександра Медведька.

Колишній підлеглий Кузьміна вважає: "Кузьмін - це танк, порве кожного. Ви ж подивіться: вигнав Харченка, звинувативши в тому, що півтора роки волокітив справу Пукача й нічого не нарив. А на довершення до всього пригрозив в'язницею Кучмі й Литвину, щоб ті зміркували - їхня непричетність до вбивства Гонгадзе дуже примарна... Кузьмін напролом проривається в генпрокурори, заробляючи авторитет і в очах влади, і перед простим людом".

Із цим погоджується і один із нинішніх підлеглих Кузьміна: "Звичайно, Ренат Равільєвич балансує на грані між "можна" і "неможна". Але в обох випадках вийде переможцем. Програє бій за посаду генерального - усім стане ясно, що його злякалися. А не програє - виграє подвійно".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування