Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Євросоюзі Україні радять зробити вибір

Понеділок, 11 жовтня 2010, 12:22


Україна має зробити політичний вибір між вступом у зону вільної торгівлі з ЄС і Митним союзом Росії, Білорусії й Казахстану.

Про це заявила керівник європейської делегації Єва Синовець у інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Ваші лідери говорять, що європейські устремління України зберігаються. Водночас, я розумію, що ви повинні жити у мирі зі своїми сусідами, своїми природними партнерами, повинні робити з ними бізнес", - відзначила вона.

"Єдине, що нас турбує - чи не приймете ви рішення про приєднання до Митного союзу Росії, Білорусії й Казахстану?", - зізналася Синовець.

"Ви повинні зробити політичний вибір, при цьому вам належить розуміти, що приєднання до союзу країн-не учасниць СОТ зруйнує переговори з ЄС про створення ЗВТ, а також ускладнить торговельні відносини України з іншими країнами-учасницями СОТ", - наголосила вона.

Водночас, Синовець підкреслила, що після 13-го раунду переговорів із групою від України вона "сповнена оптимізму", бо бачить "різницю в зацікавленості Києва до й після раунду".

"Наші групи відпрацювали цей тиждень із величезним ентузіазмом. Але я не говорю про відсутність складних позицій у переговорах", - сказала керівник європейської делегації.

"Наприклад, нікуди не ділася проблема географічних найменувань, де найбільшу складність становить конфлікт деяких назв алкогольних напоїв, вироблених в Україні, з назвами, захищеними в ЄС на правах інтелектуальної власності", - зазначила Синовець.

Крім іншого, на зауваження про те, що Україна без фінансової допомоги Європи не зможе провести реформи, необхідні для введення в дію ЗВТ, вона сказала: "У політичній частині угоди про асоціацію є спеціальний розділ, присвячений фінансовій допомозі".

"Вам справді потрібні дуже глибокі й складні реформи, ми це усвідомлюємо. Коли ЄС прийматиме новий бюджет (на 2014-2020 роки), ми подивимося, які додаткові обсяги фінансування можуть бути виділені на підтримку реформ у країнах "Східного партнерства", - додала Синовець.

Вона визнала, що коштів "Східного партнерства" може бути недостатньо, але фінансувати можуть і інші програми в рамках політики сусідства. "Це фінансування ведеться вже сьогодні, до введення в дію ЗВТ", - наголосила Синовець.

"До моменту, коли угода набуде чинності, у нас повинна бути повна ясність із приводу тривалості всіх перехідних періодів. Адже я розумію, що без своєчасного надання допомоги Україні буде складно виконати свої зобов'язання в узгоджені з Євросоюзом короткі строки", - сказала вона.

"Для модернізації й розвитку Україна все рівно повинна буде проводити реформи незалежно від того, чи укладаєте ви угоду про асоціацію з ЄС. Тому українській владі варто шукати також внутрішні джерела фінансування цих реформ", - підкреслила Синовець.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...