Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КВУ: У виборчих комісіях існує дисбаланс на користь провладних сил

Понеділок, 11 жовтня 2010, 13:18

Провладні політичні сили в багатьох регіонах отримали перевагу у керівництві тервиборчкомів на місцевих виборах.

Про це свідчать результати моніторингу передвиборчої ситуації Комітетом виборців України.

Так, за даними КВУ, процедура формування ТВК, передбачена законом, призвела до певного дисбалансу представлення політичних сил у складі та керівництві ТВК.

"Хоча в загальній кількості комісій було формально дотримане рівне представництво влади і опозиції, провладні політичні сили в багатьох регіонах отримали перевагу у керівництві ТВК", - сказано у звіті.

КВУ також констатує не зовсім коректну "гонитву" партій за отриманням першого номера в бюлетені.

За даними організації, це призвело до "нервової атмосфери під час подачі реєстраційних документів, втручання міліції, зловживань з боку членів територіальних виборчих комісій".

КВУ також констатує, що відмови у реєстрації суб'єктів виборчого процесу в основному стосувалося представників ВО "Свобода", "Сильної України", "Батьківщини", " Фронту змін".

"В певній частині випадків відмови в реєстрації за формальними ознаками мали приховані політичні мотиви. Разом з тим КВУ наголошує, що багатьох випадках політичні партії та окремі кандидати безвідповідально поставилися до процедури висування та оформлення належним чином реєстраційних документів", - йдеться у звіті.

За оцінками КВУ, кількість відмов у реєстрації не перевищує 1% від загальної кількості висунутих кандидатів.

Найбільш резонансними стали факти відмови у реєстрації місцевим осередками партії "Батьківщина" або реєстрація, на думку лідерів цієї партії, кандидатів від нелегітимних місцевих організацій.

"Багато в чому дана ситуація була спровокована внутрішніми конфліктами в середині цієї політичної сили та статутними недоліками партії, які були використані їх політичними опонентами", - вважають у КВУ.

Водночас, за даними організації, територіальні управління юстиції використали "процесуальні формальні зачіпки для затягування процесів перереєстрації, через що центральне керівництво партії "Батьківщина" втратило контроль над кандидатами в дві обласні ради та кілька місцевих рад".

Крім того КВУ констатує, що з наближенням виборів збільшились факти використання недобросовісної конкуренції, публікацій замовних матеріалів в ЗМІ та використання "чорного PR" суб'єктами виборчого процесу.

В окремих випадках КВУ фіксував використання кримінальних методів у політичній боротьбі (напади на офіси політичних партій, погрози активістам).

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування