Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко пішла на поступки депутатам, але вони ще можуть утекти в Регіони?

Вівторок, 12 жовтня 2010, 10:20


У фракції Партії регіонів очікують, що до них і далі будуть переходити депутати опозиції - і під кінець року фракція становитиме 200 осіб.

"Якщо зараз у нашій фракції 180 депутатів, то під кінець року може бути 200", - заявив газеті "Сегодня" перший заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов.

У Блоці Юлії Тимошенко визнають, що їхню фракцію може покинути низка депутатів.

"Юлі довелося по багатьох пунктах піти на поступки депутатам, щоб не почалася масова втеча вже в жовтні, але ситуація все рівно напружена", - розповіло виданню джерело у фракції БЮТ.

"Дві речі легко можуть спровокувати обвал. По-перше, якщо у фракцію почнуть переходити нунсівці - Зварич, Катеринчук та інші, - це означатиме, що вони відтіснять наших людей із прохідної частини списку", - зазначив представник БЮТ.

"По-друге, якщо змінять закон про вибори Ради, повернувши схему "50% за партійними списками, 50% за мажоритаркою", прохідна частина скоротиться в 2 рази. І багато хто зрозуміє, що в наступний парламент не потрапляють, - а отже, треба заробити в цьому", - додав він.

Про те, що можлива зміна системи виборів із пропорційної (партійні списки) на мажоритарно-пропорційну, сказав у Парижі й президент Віктор Янукович.

І бютівський віце-спікер Микола Томенко вже спрогнозував, що найближчим часом фракцію БЮТ покинуть низка бізнесменів і депутати від УСДП (люди голови Верховного суду Василя Онопенка).

Щоправда, Тимошенко ставити хрест на своїх топ-бізнесменах не поспішає. Хоча повідомлялося, що всі, хто голосує з більшістю, будуть виключатися, з Таріелем Васадзе й іншими такими бізнесменами вона поки планує просто "провести розмову".

У парламентській фракції Партії регіонів кажуть: "Взагалі нам потрібно 226 людей.. Точніше навіть 227, бо (Сергій) Головатий уже фактично не у фракції. Але, якщо серйозно, то ключовою для нас є цифра 207".

"При такій чисельності нашої фракції нам достатньо буде для будь-якого голосування домовлятися тільки з одною фракцією - з комуністами чи Литвиним, на вибір. Хоча для того, щоб, приміром, ухвалити закон про мови без Литвина, нам досить 200 своїх голосів плюс комуністи", - пояснило джерело у фракції ПР.

Водночас, співрозмовник виключив можливість того, що екс-бютівці, які прийшли у фракцію, можуть із неї піти: "Наша фракція - не прохідний двір".

Як відомо, 8 жовтня депутати  Верховної Ради ухвалили новий варіант закону про регламент Верховної Ради, який повернув парламент у стан до 2006 року. Тепер у ВР немає не лише коаліції та опозиції, але немає й обов'язку депутата належати до якоїсь певної фракції чи взагалі бути у фракції.

"Сегодня" зазначає, що можливість вільно переходити із фракції у фракцію може призвести до того, що вже до нового року більшість місцевих рад будуть виглядати інакше, ніж на момент оголошення результатів виборів 31 жовтня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування