Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Спостерігачі вже сумніваються у вільності виборів

Вівторок, 12 жовтня 2010, 19:11
Міжнародні спостерігачі сумніваються в тому, що місцеві вибори в Україні 31 жовтня будуть вільними.

Про це йдеться в заяві делегації Національного Демократичного Інституту, повідомляє УНІАН.

Делегація працювала в Україні з 3 по 7 жовтня з метою дати оцінку передвиборної ситуації в країні. До її складу входили політичні лідери США, Канади та Європи.

НДІ у своїй заяві зазначає, що "вироблені українським парламентом швидкі законодавчі зміни дають ще більше підстав сумніватися у можливості української влади бути нейтральним адміністратором під час виборчої кампанії і в день голосування".
 
Міжнародні спостерігачі зазначають, що таке "сприйняття неминуче впливає на рівень довіри до справедливого ведення виборчого процесу".

На думку експертів саме тому "необхідно невідкладно вжити додаткових заходів у застосуванні законодавства, що б підвищило рівень прозорості виборів і довіру виборців до виборчого процесу".
 
"У заяві також йдеться про надзвичайну стурбованість делегації повідомленнями про випадки утисків співробітниками Служби безпеки громадських активістів, а також численними достовірними заявами про залякування кандидатів представниками органів влади", - повідомляє агентство.
 
Ще одним приводом для занепокоєння є потенційні зловживання свободою дій членів виборчих комісій, зазначають в НДІ.

"Ті, хто буде мати контроль за виборчими комісіями, будуть зловживати своїми повноваженнями під час підрахунку голосів, складання протоколів та інших дій", - вважають члени делегації.

НДІ також стурбований ситуацією з формуванням територіальних виборчих комісій, оскільки "мінімум три члени ТВК з вісімнадцяти можуть приймати рішення про встановлення результатів виборів та інші важливі рішення, в тому числі і про зняття кандидатів з реєстрації".
 
"Це призвело до поширення побоювань, що в роботі ТВК може домінувати думка лише кількох її членів", - зазначають спостерігачі.

НДІ рекомендує українській владі вжити всі необхідні заходи для забезпечення рівних умов і створення сприятливого клімату для проведення вільних виборів.

"Адміністративний ресурс не повинен застосовуватися в інтересах кого-небудь з кандидатів або партій", - переконані члени делегації НДІ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування