Німецький журналіст вважає, що з СБУ могли подзвонити, а не залякувати

Середа, 13 жовтня 2010, 08:25


Німецький журналіст Конрад Шуллер вважає, що працівники СБУ могли подзвонити йому з приводу акредитації, а не шпигувати за ним і залякувати його інформаторів.

Про це кореспондент німецької газети "Frankfurter Allgemeine Zeitung" заявив "Deutsche Welle", коментуючи заяву голови Служби безпеки України Валерія Хорошковського, що він порушував закони України.

Шуллер визнав, що на момент, коли СБУ почала проявляти підвищений інтерес до його діяльності в Україні, чинної акредитації в нього не було. Але наголосив, що він не був поінформований про те, що акредитація в Україні є обов'язковою для журналістів.

Журналіст дивується, чому відсутність акредитації тільки тепер зацікавила українські структури і не завадила йому свого часу взяти інтерв'ю у чотирьох українських міністрів закордонних справ - Тарасюка, Огризка, Порошенка і Грищенка, у двох прем'єр-міністрів - Тимошенко та Януковича, та двох президентів - Ющенка і Януковича.

"Я дивуюся, що такі факти моєї біографії, вочевидь, вислизнули з-під уваги СБУ та українського уряду і що в них існували сумніви щодо того, чи я справді є журналістом, а не шпигуном", - сказав Шуллер.

Він переконаний, що навіть якщо акредитація для зарубіжних журналістів обов'язкова - хоча формулювання щодо цього в українському законодавстві доволі розмиті - то такі випадки не повинні ставати предметом розгляду СБУ, а тим паче ставати приводом для стеження.

"Я дякую пану Хорошковському за його відкритість, коли він визнав факт спостереження. Але, незважаючи на це, я протестуватиму проти таких дій", - заявив Шуллер.

"Я дотримуюся думки, що у випадку, коли журналіст не використовує свого права на акредитацію, достатньо було б телефонного дзвінка. Мої телефони та е-мейл відомі. Їх можна легко знайти в інтернеті", - наголосив він.

"Для цього спецслужбам не потрібно було залякувати моїх знайомих, людей, яких я інтерв'юю, а також моїх інформаторів в Україні. А ці люди справді залякані. Про це свідчить той факт, що вони досі не захотіли публічно заявити про ці випадки громадськості. Я розцінюю це як елемент залякування, обмеження свободи слова, а також чинення тиску на інформаторів і журналістів", - заявив Шуллер

Крім того, він зазначив: "Якщо справді процеси стеження за мною були ініційовані ще за місяці до того, як у квітні я відчув їх на собі, то це свідчить про те, що робота СБУ, вочевидь, погано злагоджена, якщо їй потрібно кілька місяців, аби відреагувати на той чи інший сигнал".

"Як на мене, це, крім того, свідчить і про те, що сам керівник СБУ не має реального контролю над своїм відомством. Мені здається, цій структурі варто попрацювати насамперед над цим замість того, щоб вистежувати якихось журналістів без акредитації", - заявив німецький журналіст.

Попри все, Шуллер запевнив, що не має наміру полишати роботу в Україні, що йому подобається ця країна і він далі здійснюватиме тут свою журналістську діяльність. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування