ВЕНЕЦІАНСЬКА КОМІСІЯ ВИНЕСЛА ЗАУВАЖЕННЯ РЕФОРМАМ ЯНУКОВИЧА

П'ятниця, 15 жовтня 2010, 18:50
15 жовтня Венеціанська комісія висловила критичні зауваження щодо судово-правової реформи в Україні.

Про це повідомила член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук, передає УНІАН.

Комісія, за її словами, відзначила певні позитивні зрушення на шляху наближення української системи правосуддя до європейських стандартів.

"Однак загальна оцінка не дозволяє говорити про те, що реформа повною мірою відповідає цим стандартам", - уточнила Ставнійчук.

Вона переконана, що "президент України був і є абсолютно щирим у своєму прагненні реалізувати в Україні справжню судово-правову реформу, яка б відповідала інтересам суспільства".

Однак, на думку члена комісії, "ті, кому було доручено підготувати відповідні законодавчі пропозиції, очевидно, керувалися зовсім іншими міркуваннями".

"Інакше не можливо пояснити, чому прийняті Верховною Радою законодавчі акти не тільки не врахували значну частину рекомендацій Венеціанської комісії, що висловлювалися раніше, а й навпаки, викликали нові серйозні зауваження провідних європейських експертів", - зазначила Ставнійчук.

Вона розповіла, що в підсумкових висновках Венеціанської комісії щодо закону про судоустрій дано схвальну оцінку чотирьом положенням закону й висловлено критичні зауваження й рекомендації щодо більше як тридцяти.

"При цьому особливе занепокоєння Венеціанська комісія висловила щодо зниження статусу Верховного суду та розширення повноважень Вищої ради юстиції без приведення порядку її формування до європейських стандартів", - уточнила член комісії.

Ставнійчук зазначила, що необхідно імплементувати всі рекомендації Венеціанської комісії, у тому числі й шляхом проведення конституційної реформи правосуддя.

"Зокрема вирішити питання щодо Вищої ради юстиції, інших органів, причетних до формування суддівського корпусу, забезпечити справжнє дійове суддівське самоврядування й гарантії суддівської незалежності", - додала вона.

Венеціанська комісія також розглянула на своєму засіданні проект закону про мирні зібрання.

Як повідомила Ставнійчук, цей законопроект у цілому отримав позитивну оцінку.

Венеціанська комісія, висловивши окремі зауваження, відзначила суттєве вдосконалення порядку правового регулювання цього важливого інституту демократичного суспільства.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News