Вінницькі правозахисники поскаржилися Європі на злочини міліції

Понеділок, 18 жовтня 2010, 12:31
Вінницька правозахисна група попросила уповноваженого з прав людини Ніну Карпачову відкрити провадження за фактом перешкоджання правозахисній діяльності групи

Також правозахисники звернулися до представника генерального секретаря Ради Європи в Україні Оке Петерсона з проханням звернути увагу на переслідування за правозахисну діяльність в Україні, повідомляє прес-служба ВПГ.

Такі дії стали відповіддю на те, що співробітники МВС 15 жовтня провели обшук у помешканні координатора Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана, в результаті чого вилучили комп'ютери і документацію ВПГ

"Вінницька правозахисна група подасть до Генеральної прокуратури України заяву про злочин - перевищення влади та службових повноважень, вчинений співробітниками міліції, які пограбували офіс ВПГ", - сказано в повідомленні групи за підписом Гройсмана.

ВПГ зазначає, що підставою для обшуку 15 жовтня стала постанова судді Ленінського райсуду Вінниці Л.Ковальчук, видана у зв'язку із порушенням кримінальної справи за фактом поширення порнографічних відеоматеріалів у інтернет-блозі Дмитра Гройсмана.

ВПГ наголошує, що постанова про обшук була видана за три тижні до дати його проведення, а з самим Гройсманом до обшуку не було ні допиту, ні взяття пояснень. 

"Відеоролік, який міліцейські порнознавці вважають порнографічним, є ефіром російської телевізійної програми, розміщеним на українському сайті Відеоньюс та міжнародному відеохостінгу youtube.com, де офіційно заборонено розміщення порнографічних матеріалів, (він) має майже 150 тисяч переглядів та розповідає про безсовісне втручання російських спецслужб в приватне життя політичних та громадських діячів, що належать до опозиції", - зазначає ВПГ.

"Перегорнувши всю квартиру Дмитра Гройсмана догори ногами, правоохоронці спромоглися вилучити лише деякі робочі документи Вінницької правозахисної групи та... дві фотокартки німецького Фонду боротьби зі СНІДом, які направлені на освіту секс-працівників навичкам безпечного орального та анального сексу", - заявляють правозахисники. 

Після цього міліціонери "без пред'явлення жодного судового ордеру чи постанови" зажадали оглянути приміщення офісу ВПГ, який розташований в іншій квартирі цього ж будинку.

Правозахисники заявляють, що, отримавши дозвіл на огляд приміщення від господаря квартири, міліціонери "увірвалися до офісу і, грубо порушуючи закон, з перевищенням власних повноважень розпочали вилучати... комп‘ютери та фінансову документацію ВПГ та інші робочі документи правозахисної організації".

Зокрема, зазначає ВПГ, було вилучено понад 300 паперових файлів шукачів притулку, клієнтів ВПГ. "Усе вилучено співробітники міліції увезли в невідомому напрямку нібито для експертизи. Жодної постанови слідчого чи судді щодо проведення виїмки чи інших форм примусового вилучення майна ВПГ нашій організації не було надано", - заявляє ВПГ.
       
Крім того, міліція "викрала у ВПГ комп‘ютери із зафіксованими на відео результатами проведення кількох інтерв‘ю з жертвами порушень міліцією прав людини, які дають жертви спілкування з вінницькими міліціонерами".

"Також у розпорядження міліції потрапило конфіденційне листування між ВПГ та Європейськими судом з прав людини по двох справах, в яких людей катували у Вінницькій міліції (справа Анатолій Кулик проти України) та справа Заболотний проти України", - заявляють у групі.

В результаті, обурюється ВПГ, "повністю паралізовано роботу організації, в тому числі подавати обов‘язкові звіти до податкових та інших державних органів".

ВПГ також стверджує, що раніше вінницька міліція намагалася схилити її до "співпраці з міліцією", зокрема, "зливати" міліції конфіденційну інформацію про клієнтів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування