Литвин вже торгується з Януковичем за тривалість їхнього життя

Субота, 2 жовтня 2010, 17:35
 

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що парламентські вибори мають відбутися в березні 2012 року.

Про це він сказав в Ялті під час форуму Yes.

"За Конституцією 1996 року, вибори відбуваються в березні останнього року повноважень Верховної ради. Отже, ці вибори за чинною Конституцією мають відбутися в березні 2012 року", - зазначив він.

Литвин також спрогнозував, що до Конституції не будуть внесені зміни, крім однієї.

"Нам треба чітко зафіксувати термін 5 років для парламенту і місцевих органів влади. І в перехідних положеннях зафіксувати термін нинішньої ВР, президента і місцевих органів влади, які будуть обрані", - зазначив він.

Водночас у Конституції 1996 року зазначено, що вибори відбуваються в останню неділю березня четвертого року повноважень Верховної ради, тоді як Литвин стверджував, що йдеться про березень останнього року повноважень.

Уже після закінчення конференції на питання журналістів про цю невідоповідність Литвин сказав: "Ми радилися з юристами - закон не може мати зворотної сили в частині обрання Верховної Ради".

Однак Литвин висловив побажання, щоб в підсумку ухвалення перехідних положень до Конституції вибори відбулися в вересні-жовтні 2012 року.

За словами Литвина, нова Конституція зменшує термін повноважень президента Віктора Януковича, який вступив на посаду в лютому 2010 року.  А за Конституцією, тепер наступні вибори мають відбутися в жовтні 2014 року.

Тому, на думку Литвина, президент і Верховна Рада підуть один одному на зустріч та сформулюють перехідні положення так, щоб і нинішній президенті, і нинішня ВР мали повну п'ятирічну каденцію.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування