Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Макаренко: Якби я "намагався догодити" не Кабміну України - був би на свободі?

Середа, 20 жовтня 2010, 10:20

Екс-голова Державної митної служби Анатолій Макаренко упевнений, що суд не мав підстав брати його під варту, бо він діяв у рамках закону.

Про це він заявив у письмовому інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", яке дав, перебуваючи в СІЗО.

"У постанові Печерського районного суду Києва від 4 червня цього року, який ухвалював рішення щодо взяття мене під варту, сказано, що "залишаючись на свободі", я буду "перешкоджати істині, впливаючи на слідство й переховуючись від слідства"... Хоча якщо серйозно, то "переховуватися" від слідства я не збирався і не збираюся", - зазначив Макаренко.

"За першою повісткою прибув до слідчого 23 червня. А що стосується "впливу на слідство", то кожній хоч трохи мислячій людині зрозуміло, хто може впливати на слідство в конкретній ситуації", - підкреслив він.

Екс-чиновник зазначив, що днями Печерський райсуд Києва в чергове продовжив термін його утримання в СІЗО, констатувавши, що Макаренко вчинив злочин, "намагаючись догодити керівництву Кабінету міністрів України".

"Можливо, якби "Макаренко А. В." "намагався догодити" не уряду своєї країни, а комусь іншому, він був би на свободі. Ви уявляєте собі, наприклад, американського чиновника, якого кидають за ґрати з мотивацією "намагався догодити уряду Сполучених Штатів"? Я - ні!", - заявив Макаренко.

"Доводити свою правоту в такій суперечливій справі з положення "у клітці" непросто, але в міру сил будемо боротися. А сил у мене неміряно!", - запевнив він.

На зауваження, що Стокгольмський арбітражний суд визнав, що Україна незаконно розмитнила газ компанії RosUkrEnergo, Макаренко парирував: "У рішенні стокгольмського суду немає ні слова про митні процедури".

"Газ оформляв не я, голова Державної митної служби України, а відповідні підрозділи й співробітники Енергетичної регіональної митниці", - зазначив він.

"Щодо документів, на підставі яких відбулося оформлення, то наведу витримку з акту службової перевірки Держмитниці за дорученням СБУ від 23 липня: "Формально для митного оформлення природного газу в Енергетичну регіональну митницю були подані всі документи, необхідні для оформлення вантажо-митної декларації в режимі "імпорт", - зазначив Макаренко.

"Моделюємо іншу ситуацію. Завтра чи днями Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" зо дорученням уряду України надає Енергетичній регіональній митниці всі необхідні документи для митного оформлення газу чи нафти. А митниця "неформально" відмовляє в оформленні. Ви собі уявляєте таку ситуацію? Я - ні!", - підкреслив він.

Макаренко також зазначив: "Є чиновники, "пофарбовані" у ті чи інші політичні кольори, а є "покликані" на службу. Я себе відношу до других. І відповідальність несу як "служивий", а не "політичний". За спини підлеглих і гасла не ховаюся".

Коментуючи відмову Валерія Хорошковського на посаді голови Держмитниці розмитнити газ РУЕ і свою незгоду з ним, Макаренко зазначив: "У мене був вибір. Я прийняв рішення. За нього й відповідаю".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування