СБУ надала справі львівського історика статус "державної таємниці"

Четвер, 21 жовтня 2010, 09:57
Кримінальній справі, порушеній після скандального вилучення у львівського історика Руслана Забілого електронних носіїв, присвоєно гриф "цілком таємно".

Про це повідомив перший заступник голови СБУ Володимир Рокитський у відповідь на запит активіста сайту "Майдан" Олександра Северина, інформує прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Северин, зокрема, цікавився, які матеріали можуть в очах СБУ бути підставою для затримання громадян України, вилучення документів і порушення кримінальних справ.

"...Вказаній кримінальній справі було надано гриф цілком таємно", - йдеться у відповіді керівництва СБУ.

"Оприлюднення результатів експертного дослідження вилучених матеріалів до повного їх вивчення та інших відомостей по справі є передчасним та необґрунтованим", - зазначається в ній.

Як відомо, 8 вересня в Києві співробітники СБУ затримали і впродовж 14,5 годин допитували українського історика Руслана Забілого, директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" (Львів).

За даними Української Гельсінкської спілки з прав людини та Харківської правозахисної групи, працівники СБУ без жодної санкції суду та з численними порушеннями процесуального законодавства вилучили у нього ноутбук і два зовнішні жорсткі диски.

У цих носіях інформації, окрім наукових досліджень самого Забілого, містилися електронні копії історичних матеріалів та архівних документів, що не становлять і згідно законодавства не можуть становити державну таємницю.

9 вересня СБУ офіційно повідомила: "Службою безпеки України порушено кримінальну справу за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю, тобто за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 15, ст. 328 Кримінального кодексу України".

Після цього СБУ провела обшук у кабінетах істориків музею "Тюрма на Лонцького" у Львові й вилучила його майно та документи. Зокрема, з кабінетів науковців було вилучено два ноутбуки, один жорсткий диск, паперові копії історичних документів. Вилучено також відеосвідчення дисидентів, записані дослідниками протягом 2009-2010 років.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
Усі новини...