У низці міст і районів вибори визнають недійсними - голова КВУ

Понеділок, 25 жовтня 2010, 11:07

Місцеві вибори у близько 10% населених пунктів можуть бути визнані недійсними і їх доведеться провести повторно.

Такий прогноз зробив голова Комітету виборців України Олександр Черненко в інтерв'ю Радіо "Свобода".

Він зазначив, що загалом по регіонах "суттєвих проблем" із виборами немає, однак в окремих містах та районах є порушення процесу. 

"Дуже багато цих зловживань не є порушенням закону. І порушення принципу рівного представництва у комісіях, і дуже часто відмова у реєстрації робиться формально у рамках закону. Так написаний цей закон, що він це допускає", - зазначив Черненко.

"Інше, що ми дійсно говоримо про численні резонансні факти порушень, але потрібно розуміти, що в Україні відбудеться 15 тисяч різних виборів. І у переважній більшості цих виборів суттєвих проблем немає. Але ті факти, про які ми говоримо, роблять загальну непривабливу картину виборів", - додав голова КВУ.

Він наголосив: "Якщо ми говоримо про визнання виборів нелегітимними, то не потрібно говорити загалом по Україні, а потрібно говорити по кожних конкретних виборах, і кожних конкретних фактах. Дійсно, на цих виборах є дуже багато гарячих точок".

За словами Черненка, проблема легітимності виборів може стосуватися навіть не регіонів, а окремих районів і міст, "тому що в одній області в одному місті, там, де є проблемні вибори, все дуже погано, а у сусідньому місті вибори проходять дуже спокійно".

"Але якщо говорити глобально, то є проблеми у центральних регіонах, Київська, Кіровоградська, Черкаська області, там, де немає чітких фаворитів. Є проблеми у тих містах, де є потужні опозиційні лідери, - це Харків, Черкаси, Одеса - там, де адмінресурсу влади протистоять популярні і відомі лідери", - сказав голова КВУ.

Він також очікує оскаржень виборів: "У нас ще не було таких виборів, після яких той, хто програв, не оскаржував би результат".

"Думаю, що оскарження будуть, вони будуть масові. Питання у тому, наскільки ці оскарження будуть аргументовані і матимуть доказову базу, а також наскільки об'єктивно та неупереджено до розгляду цих справ підійдуть суди", - сказав Черненко.

"Я прогнозую, що у 10%, а може і більше міст та районів вибори будуть визнані недійсними. Але загалом по Україні більшість виборів, хоч і будуть оскаржуватися, але закінчаться там, як проголосували виборці", - додав голова Комітету виборців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування