Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Якщо Раду обиратимуть "змішано", в опозиції залишиться один вихід?

Середа, 10 листопада 2010, 09:32

Якщо введуть змішану систему виборів на вибори у Верховну Раду, опозиції доведеться домовлятися, вважає Микола Томенко.

Про це віце-спікер, депутат від БЮТ сказав в інтерв'ю "ЛІГАБізнес-Інформ".

"Змішана система на місцевих виборах показала: опозиція не зуміла вийти на погоджений список людей у мажоритарних округах, у деяких на місце претендували по 20 кандидатів. Таким чином, представник влади вигравав, набираючи всього 10-15% голосів", - сказав Томенко.

"Якщо введуть змішану систему, є лише один вихід: всі партії, які позиціонують себе як опозиція, повинні скласти список з 225 найсильніших кандидатів, які зможуть конкурувати з владою в мажоритарних округах. Це перша умова, щоб опозиція зберегла свій вплив у майбутньому парламенті", - заявив він.

"Друге - не можна допустити норму щодо повноважень виборчих комісій знімати кандидатів із реєстрації. Інакше знімуть усіх популярних людей, це абсолютно очевидно", - додав Томенко.

Також, за його словами, "обов'язково потрібна норма про більшість у комісіях для ухвалення рішень".

"І, звичайно, потрібно змінити систему формування виборчих комісій: умовно, опозиція-влада - 50 на 50", - упевнений БЮТівець.

"Тож опозиції зараз варто сконцентруватися на змісті закону (про вибори) - це ключове. І на визначенні правил спільних дій на виборах", - підкреслив він.

На запитання, які шанси домовитися, Томенко відповів: "Біда зближує".

"Єдине, чого боюся - щоб у "Фронту змін" і "Свободи" не виникло запаморочення від успіхів. Вони отримали такі результати, що може здатися: вигідніше йти на вибори самостійно. Думаю, це буде помилкою", - зазначив він.

"Я завжди був прихильником того, що опозиція повинна домовлятися. І був активним переговірником у 2002-2005 роках, коли ми домовлялися, у тому числі, і з комуністами. Не бачу в цьому нічого страшного, якщо потрібно захищати демократію", - додав Томенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування