Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європарламенті чекають фактів, щоб винести вирок Україні

П'ятниця, 12 листопада 2010, 07:57

Для схвалення резолюції по Україні Європарламенту поки не вистачає фактів.

Про це заявив депутат Європарламенту, віце-голова групи Прогресивного Альянсу соціалістів та демократів Адріан Северін (Румунія) кореспонденту УНІАН у Брюсселі.

"Причина, через яку ми знову відклали розгляд цієї резолюції, абсолютна така сама, як і була, коли ми відклали розгляд вперше, і є раціональним рішенням. Ми поки не мали усіх фактів, на яких ми могли б побудувати висновки, наше ставлення", - сказав депутат.

Він зазначив, що станом на 10 листопада ще не була готова доповідь групи спостерігачів від Європарламенту за місцевими виборами в Україні щодо проведення виборів.

"Таким чином, оскільки доповідь не була готова, який базис ми могли б закласти у цю резолюцію, щоб зробити її відповідною реаліям? Це те ж саме, про що ми говорили і в перший раз, коли просили про відкладення", - сказав Северін.

"Ми сказали, що ми не хочемо заплющувати очі на те, що робиться неправильно, чи на слабкості, однак те, чого ми хочемо - бути чесними. А бути чесними означає, що ми маємо базувати наші висновки на фактах. Якщо немає фактажу, як можна робити висновки, як можна кудись рухатися? Проблема лише в цьому. І немає нічого іншого за цим", - додав він.

Северін також вважає, що на сьогодні Європарламент не має "чогось нового", щоб заявити перед самітом ЄС-Україна, який відбудеться 22 листопада у Брюсселі. За його словами, навпаки, результати саміту можуть дати "певні елементи", які слід врахувати при схваленні резолюції.

"Якщо ж хтось хоче просто схвалити резолюцію, незалежно від її змісту, то хай роблять це, але без нашої підтримки", - сказав депутат.

На думку Северіна, до наступної сесії Європарламенту, яка відбудеться 22-25 листопада у Страсбурзі, необхідно підготувати новий проект резолюції по Україні, який врахував би як доповідь про місцеві вибори, так і результати саміту ЄС-Україна.

"Якщо це буде текст, який ми вважатимемо коректним і відповідним, звичайно, ми голосуватимемо "за", - сказав депутат.

Він відмовився коментувати заяви своїх колег з Європейської народної партії (ЄНП) щодо спеціального затягування процесу голосування соціалістами.

"Я не думаю, що варто відповідати на безглузді коментарі ЄНП. Вони хочуть грати роль у внутрішній політиці України. Можливо, одного дня вони зрозуміють, що, діючи у такий спосіб, ми не служитимемо ні інтересам Європейського Союзу, ні інтересам власне України", - сказав Северін.

Як відомо, 21 жовтня депутати Європарламенту планували схвалити резолюцію по Україні, однак за пропозицією групи Прогресивного Альянсу соціалістів та демократів голосування було перенесено на 11 листопада - щоб дочекатися результатів місцевих виборів.

10 листопада Європарламент знову відклав голосування по проекту резолюції. Депутати від ЄНП звинуватили своїх колег-соціалістів у навмисному затягуванні голосування та у спробах завадити "Європарламенту виступити на підтримку демократії".

14 жовтня група Прогресивного Альянсу соціалістів та демократів Європарламенту підписала меморандум про співпрацю з Партією регіонів. А ЄНП має в Україні три "сестринські" партії: "Батьківщина", "Наша Україна" та Народний рух України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування