Литвин хоче, щоб виборчі правила переписувала конституційна більшість

П'ятниця, 12 листопада 2010, 15:29
Зміни до нового виборчого законодавства мають вносилися конституційною більшістю парламенту.

Про це заявив спікер Володимир Литвин у п'ятницю в інтерв'ю телеканалу "Рада".

"У нас ще ніколи не було, щоб вибори проходили за усталеним законодавством. Я неодноразово наполягав на необхідності заборонити вносити зміни до виборчого законодавства, як мінімум, за рік до виборів", - сказав він.

Спікер зазначив, що зараз вже фактично розпочалася робота над законопроектом про вибори до Верховної Ради.

На першому установчому засіданні робочої групи з питань удосконалення виборчого законодавства Литвин, за його словами, запропонував передбачити заборону внесення змін до виборчого закону після його прийняття, повідомляє прес-служба парламенту.

"А якщо комусь дуже захочеться реалізувати свою законодавчу ініціативу, то він повинен розуміти, що для цього потрібно мінімум триста голосів, аби не було спокуси постійно змінювати виборчі правила", - сказав він.

Спікер також висловив думку про необхідність ухвалення "прийнятної виборчої системи".

За словами Литвина, Україні треба повернутися до проведення парламентських виборів на мажоритарній основі, а також запровадити на законодавчому рівні механізм відкликання депутатів у разі, якщо вони не виконують свої обов'язки.

На його думку, компромісним варіантом може бути і змішана система виборів. Разом з тим, спікер зазначив, що вона призводить до "нерівності" депутатів.

Як зазначається у повідомленні, Литвин пояснив, що "депутат, обраний за мажоритарним принципом, реально працюватиме з людьми, намагатиметься розв'язати їх проблеми, дбати про потреби громади при прийнятті бюджету".

"Депутати, які обрані за партійними списками, орієнтуються на те, що скаже партійний лідер, і голосуватимуть так, як сказав керівник фракції, не враховуючи, потрібно це людям чи ні, зазначив Литвин", - повідомляє прес-служба.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування