До кінця року буде другий секвестр бюджету?

Понеділок, 15 листопада 2010, 08:37

До кінця поточного року в Україні буде другий секвестр бюджету, вважає колишній виконувач обов'язків міністра фінансів Ігор Уманський.

На його думку, це основний пункт компромісу між урядом країни й Міжнародним валютним фондом.

"Мені здається, що з урахуванням реальної картини, яка зараз є, в тому числі щодо виконання вимог діючого Меморандуму, ключовим компромісним питанням, яке дозволить місії МВФ доповідати директорам про просування України вперед, це, швидше за все, буде другий секвестр бюджету", - сказав Уманський Радіо "Свобода".

На уточнююче запитання, чи буде ще один секвестр ще до кінця року, він відповів: "Безумовно, до кінця цього року".

За словами Уманського, "зараз необхідно обходитися" без підвищення пенсійного віку для жінок, що вже пообіцяли в уряді.

"Така ж вимога була у самому першому Меморандумі, який підписувався ще наприкінці 2008 року. Але у наступних переглядах ми зняли цю позицію. Вона не є настільки визначальною. Потрібно робити структурну реформу у цілому. А цей захід лише точковий із тих, що лежать на поверхні, дуже простих. Але він не вирішує суті проблеми", - сказав він.

На запитання, наскільки Україні зараз потрібні гроші МВФ, колишній виконувач обов'язків міністра фінансів сказав: "Дуже непросте питання".

"З одного боку, уряд уже запозичив по максимуму, що було дозволено законом про державний бюджет на цей рік. Фактично, лімітів на запозичення, у тому числі і від МВФ, вже немає. І зараз у Мінфіну буде технічна проблема, як прийняти ці кошти, якщо програма буде подовжена, і буде зроблено перегляд", - сказав Уманський.

"З іншого боку, на жаль, ситуація із державними фінансами не така добра і красива, як того хотілося всім. На мій погляд, реальний дефіцит цьогорічного бюджету буде набагато вищим, ніж затверджено законом. Як наслідок, безумовно, необхідно буде цей дефіцит чимось покривати. А МВФ є одним із найдешевших джерел коштів. І ці кошти будуть потрібні уряду", - додав він.

Як повідомлялося, місія МВФ у понеділок представить остаточно погоджений текст Меморандуму про економічну та фінансову політику Кабінету міністрів України. Місія також має оприлюднити заяву за підсумками роботи в Україні.

За повідомленням прес-служби Кабміну, у неділю прем'єр-міністр Микола Азаров і представники місії Європейського департаменту МВФ погодили текст Меморандуму, який укладається у рамках чергового перегляду програми співпраці України та МВФ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування