Прокуратура не довела незаконність поставок українських ракет у Грузію

Середа, 17 листопада 2010, 09:19


Генпрокуратура не зуміла довести, що ракети, продані Україною Грузії, були куплені незаконно у фірми "Паралакс".

Про це пише газета "Дело" у продовження скандальної справи про продаж Україною в 2005 році зенітних керованих ракет 9М38М1 і 3М9М3 у Грузію.

Фігурант скандалу, україно-російська фірма "Паралакс", яку Генпрокуратура підозрює у причетності до угоди українських і грузинських військових, у Господарському суді Києва довела, що продала ракети держкомпанії "Укроборонсервісу" законно.

ГПУ проводить розслідування поставок військової техніки та боєприпасів українською стороною грузинським збройним силам у 2005 році. Силовики підозрюють, що "Укроборонсервіс", який спеціалізується на експортних поставках спецтоварів, у тому числі військових, закупив ракети, призначені для Грузії, в україно-російської фірми "Паралакс".

У відомстві наполягають, що угода була незаконною, бо "Паралакс" не мав ліцензії на продаж як боєприпасів, так і військової техніки.

Генпрокуратура подала позов у Господарський суд Києва з вимогою визнати недійсними договори між "Паралаксом" і "Укроборонсервісом" і стягнути з відповідачів 33,42 млн. грн. Усього позивач вимагав анулювати чотири договори, які учасники угоди уклали з грудня 2005 року по березень 2006-го.

Відповідно до договорів купівлі-продажу, в 2005-2006 роках "Укроборонсервіс" купив у "Паралакса" 52 ракети 9М38М1 і 110 ракет 3М9М3 різної модифікації.

У ГПУ наполягали, що "Паралакс" не мав права продавати ракети, бо у фірми на той момент не було ліцензії на продаж ні боєприпасів, ні військової техніки.

Представники "Паралакса" у суді не заперечували, що ліцензії у фірми не було. Але запевнили, що на момент підписання документів із "Укроборонсервісом" продаж боєприпасів і військової техніки не підпадала під дію закону "Про ліцензування певних видів господарської діяльності".

Основний закон про ліцензування був ухвалений іще в 2000 році. Але на той момент він не зобов'язував мати ліцензії компанії, які торгують товарами оборонної промисловості. Відповідні зміни до закону були внесені в серпні 2005-го - приблизно за півроку до того, як "Укроборонсервіс" і "Паралакс" уклали перший спірний контракт.

Втім, як з'ясувалося, і в цьому випадку "Паралакс" не зобов'язаний був мати відповідну ліцензію для того, щоб продавати ракети "Укроборонсервісу": умови ліцензування торгівлі боєприпасами й військовою технікою були офіційно опубліковані лише в травні 2006 року - через два місяці після укладання останнього з чотирьох контрактів, які намагалася оскаржити Генпрокуратура.

У підсумку Госпсуд Києва вирішив: оскільки на момент підписання договорів між "Паралаксом" і "Укроборонсервісом" Кабмін іще не затвердив умови ліцензування торгівлі товарами ОПК, "Паралакс" мав право продавати держкомпанії ракети без ліцензії.

У компанії "Паралакс" минулого тижня газеті "Дело" повідомили, що ГПУ вже оскаржила рішення суду першої інстанції, - але не уточнили, коли відбудеться чергове слухання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...