Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європейцям неясні наслідки посилення Януковича

Четвер, 18 листопада 2010, 16:09
Повернення України до президентської форми правління не супроводжувалося належними політичними дебатами.

Про це заявив керівник фракції лібералів Європарламенту, екс-прем'єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт у статті для "Дзеркала тижня".

"Після шести років обговорень КС за одну ніч знову зробив Україна президентською республікою. Не можна не звернути увагу на відсутність політичних дебатів, які йшли б до цього рішення, або правової ясності його наслідків", - зазначив європейський політик.

На думку Верхофстадта, на даний момент політикам слід зосередитися на тому, як надалі повинна функціонувати система влади після повернення до президентської республіки в Україні.

"Зараз саме час переконатися, що така бурхлива зміна влади в Україні дає відповідь на деякі актуальні питання. Яка роль Верховної Ради? Який зв'язок між правовою системою і "вертикаллю влади"? Перед ким несе відповідальність президент? Прозорість і ясність, нарешті, складають передумови тривалої стабільності", - упевнений він.

Крім того, політик заявив, що прогрес у питаннях спрощення візового режиму або створення зони вільної торгівлі між ЄС і Україною залежить від правових реформ в Україні.

"Крок вперед щодо спрощення візового режиму або вільної торгівлі залежить від здатності України втілювати в життя правові реформи. Всеосяжна реформа має зміцнити верховенство права і викликати більшу довіру до системи", - зазначив Верхофстадт.

"Стійкість таких політичних зобов'язань залежить від узгодженості політичного процесу", - зазначив європарламентарій.

При цьому він підкреслив, що український уряд несе в цій ситуації всю повноту відповідальності за хід політичного діалогу в Україні.

"Роки політичного досвіду свідчать, що опозиція часто варта уряду. Але саме уряд несе основну відповідальність за звернення до іншої сторони і залучення її до діалогу. І політичний діалог створив би основу для цієї "стабільності" в Україні", - підкреслив політик.

"Європейська інтеграція України може бути стабілізуючим чинником для країни, але без демократії, верховенства закону і поваги прав людини - це гра з нульовим результатом", - зазначив Верхофстадт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування